Basel AML Index

De top-10 waar geen enkel land in wil staan...
Elk jaar publiceert de Basel Committee on Banking Supervision, een internationaal consortium dat standaarden voor banken ontwikkelt,  de zogenaamde “Basel AML Index,” een ranglijst van landen met de grootste risico’s op witwassen en financieren van terroristische organisaties.
De plaats op de lijst wordt berekend op basis van 14 indicatoren, van regelgeving tegen  money laundering and counter terrorist financing’ (AML/CFT), lokale corruptie, financiële regelgeving en standaards,  financiële transparantie en mate van rechtsstatelijkheid.  In de rangschikking wegen bovendien meer de (inhoud van) de handleidingen en best practices van  de Financial Action Task Force,  een internationaal orgaan dat de implementatie van effectieve wet- en regelgeving tegen witwassen en illegale financiering promoot.
 
 
 
Eind juli verscheen alweer de vijfde editie van deze ranglijst, met dit keer beoordelingen van 149 landen.
Bij gebrek aan harde data geeft de overal risicoscore een ‘holistische’ weging van de lokale sterkten en zwakten in termen van AML/CFT.
 
Belangwekkende bevindingen dit jaar:
De top 10 met de hoogste risisco’s zijn Iran, Afghanistan, Tajikistan, Guinea-Bissau, Mali, Cambodia, Mozambique, Uganda, Swaziland en Myanmar.
Finland is het minst risicovolle land ( op 149 dus!), gevolgd door Litauwen en Estland. Nederland staat op een beschamende plaats 107, en moet dus in 42 landen haar meerdere erkennen.
De grootste vooruitgang boekten Kuwait, Ecuador, de Seychelles en Albanië. 
Slechter dan in 2014 deden het Vanuatu, Chili, Sri Lanka, Slovenië, China, Estland, Servië en Turkije.
Er werd weinig vooruitgang geboekt in OESO-landen als Luxemburg, Japan, Zwitserland, Italië, Duitsland, de United States, Frankrijk en Groot Brittannië.
 
Hoewel 79 landen hun score verbeterd zagen, is de algehele score lager uitgevallen dan vorig jaar. Een van de belangrijkste redenen: er wordt overal wel meer en strengere anti-witwaswetgeving opgesteld, maar de handhaving blijft erg achter.
 
 
Gerelateerde artikelen