Banken zetten opnieuw IBAN-omnummertool online

Er staat opnieuw een officiële omnummertool voor de langere IBAN-bankrekeningnummers online. Deze is te vinden op de website OveropIBAN.nl. De banken hadden eerder al een internethulpmiddel voor het omnummeren. Maar dat was in april uit de lucht gehaald, onder meer vanwege de hoge kosten.

De laatste tijd is sprake van een wildgroei aan onbetrouwbare niet-officiële tools. Daarom besloten de banken opnieuw met een eigen dienst te komen. De niet-officiële tools zijn soms frauduleuze sites die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in plaats van het gevraagde IBAN-nummer. Veel consumenten hebben daarnaast nog altijd moeite met het vinden van de juiste IBAN.

De tool maakt het eenvoudig om via het oude bankrekeningnummer en de naam van de bijbehorende bank, het juiste langere bankrekeningnummer te achterhalen. Maar consumenten kunnen het beste gewoon de ander om zijn of haar IBAN vragen, adviseert De Nederlandsche Bank (DNB).

In overleg met onder meer de Consumentenbond, seniorenorganisatie ANBO en Detailhandel Nederland, hebben de banken tevens toegezegd om ook op andere wijze IBAN-nummers beter beschikbaar te maken. Zo versnellen de banken de uitgifte van nieuwe pinpassen met daarop de IBAN.

Bedrijfsorganisaties roepen hun achterban nogmaals op om hun IBANs te vermelden op facturen, websites en bij andere communicatie-uitingen.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen