Banken werken aan realtimebetalingsverkeer

Banken werken aan een plan om binnen vier jaar 'realtime' betalingsverkeer mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat betalingen straks binnen vijf seconden op de rekening kunnen worden bijgeboekt. Transacties kunnen dan 24 uur per dag onmiddellijk worden verwerkt, ook in het weekend en op feestdagen.

Het plan is gepresenteerd in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), meldde De Nederlandsche Bank vrijdag. Daarbij zaten partijen als de Consumentenbond, seniorenorganisatie ANBO en Detailhandel Nederland aan tafel.

Bij het sneller verwerken van al onze overboekingen en aankopen in de winkel en op internet komt heel wat kijken. Nu is het nog zo dat betalingen binnen een werkdag op de rekening van de ontvanger moeten staan. Vaak gebeurt dit al dezelfde dag. Maar in het weekend blijven de transacties even op de plank liggen, omdat het huidige systeem door mensen gecontroleerd wordt en die werken op zaterdag en zondag niet.

Nederland is het eerste euroland waar duidelijke stappen ondernomen worden naar realtimebetalingsverkeer. De banken trekken komende zes maanden uit om hun voornemen tot in detail uit te werken.

Bij het MOB deze week beloofden de banken ook om hun officiële omrekentool voor de langere IBAN-bankrekeningnummers weer online te zetten. Eerder konden consumenten op de gezamenlijke website OveropIBAN.nl al een hulpmiddel vinden waarmee zij een oud bankrekeningnummer konden omrekenen, maar daar zijn de banken begin april mee gestopt vanwege de hoge kosten. Het is nog niet duidelijk wanneer de tool precies weer online komt.

Veel consumenten hebben nog altijd moeite met het vinden van de juiste IBAN. Er zijn veel niet-officiële omrekentools te vinden op internet, maar dat zijn soms frauduleuze sites die hun eigen bankrekeningnummer laten zien in de plaats van het gevraagde IBAN-nummer. De Betaalvereniging Nederland deed hierover onlangs nog een waarschuwing de deur uit.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen