Banken sluiten akkoord over betere financiering MKB

Het financieringsklimaat voor MKB-ondernemers wordt gevarieerder en toegankelijker.

Banken en MKB-Nederland hebben hun handtekening gezet onder een akkoord om financiering voor het midden- en kleinbedrijf beter beschikbaar en bereikbaar te maken. 

Het is voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf nu moeilijk om aan geld te komen, zegt de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. "Een internationale vergelijking laat zien dat financieringsaanvragen van MKB-ondernemers in Nederland vaker worden afgewezen dan in de landen om ons heen."

Ook ligt het percentage bedrijven dat hierdoor ontmoedigd raakt en afhaakt hoger dan op Europees niveau, volgens Vonhof. "De Nederlandse financieringsmarkt heeft in principe alle ingrediënten in huis. Die moeten we alleen beter verbinden en meer volume geven. Dat gaan we nu met elkaar doen."

Het financieringsklimaat voor MKB-ondernemers moet gevarieerder en toegankelijker worden, zeggen de partijen die het convenant ondersteunen. Naast de banken hebben ook partijen als Qredits Microfinanciering Nederland en investeringsmaatschappij Invest-NL hun handtekening onder het akkoord gezet. Ook wordt gekeken hoe het eigen vermogen en de non-bancaire financiering versterkt kunnen worden, evenals het beter benutten van Europese middelen. (ANP)

 

Gerelateerde artikelen