Bank Merril Lynch betaalt boete van $415 miljoen voor misbruik geld van klanten

De Securities and Exchange Commission gaat scherper letten op banken die hun werkkapitaal ‘tijdelijk’ aanvullen met geld van klanten.
Merrill Lynch, Bank of America’s beurshandelpoot, heeft toegegeven gezondigd te hebben tegen de regelgeving door geld van klanten te gebruiken om eigenstandig handel te drijven. De bank betaalt aan de SEC een boete van $415 miljoen om verdere vervolging te voorkomen. 
 
Merrill Lynch was in overtreding door dagelijks met regelmaat tot $58 miljard in een clearing account te stoppen. Een flink deel van dat geld, waarmee de bank de eigen dagelijkse handel financiert, werd stilzwijgend ‘geleend’ van de klanten.  
Daarmee bracht de bank de tegoeden van de klanten op verwijtbare wijze en mate in gevaar, aldus de toezichthouder. Volgens Merrill Lynch heeft niemand schade geleden. 
 
De SEC vervolgt in dit kader ook de voormalige ‘head of regulatory reporting’William Tirrell, die destijds verantwoordelijk was voor de compliance. Hem wordt verweten dat hij niet op adequate wijze zijn monitor-verplichtingen uitvoerde, en ook niet op tijd ingreep en waarschuwde.
Merrill Lynch blijkt ook de fout in gegaan te zijn door ‘taalgebruik’ in contracten met vertrekkende werknemers, waarin de bank hen dwong te beloven nooit belastende informatie door te geven aan de SEC. Inmiddels heeft Merrill een klokkenluidersregeling…
Desalniettemin blijkt de SEC op het spoor van de overtreding gekomen te zijn door waarschuwingen van (ex)werknemers.
 
De auditor van Merrill Lynch is PwC.
 
Gerelateerde artikelen