Bank Crédit Agricole moet $787 miljoen boete betalen

Crédit Agricole faciliteerde betalingen aan klanten in Iran, Birma en andere door sancties getroffen landen.
Het Franse Crédit Agricole heeft zich bereid verklaard ruim een half miljard euro, ofwel 787 miljoen dollar  boete te betalen aan de Verenigde Staten vanwege het faciliteren van ruim 32 miljard aan betalingen voor transacties met ‘verboden’ landen als Soedan, Iran, Birma en Cuba.
 
De zaak was aangespannen door het kantoor van de Manhattan District Attorney en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het totale bedrag omvat ook monetaire boetes, opgelegd door de US financiële waakhond. Als Credit Agricole de komende drie jaar nog eens in de fout gaat, kan het alsnog een veroordeling en een strafblad verwachten. 
 
De afgelopen zes jaar hebben nog een tiental andere banken een dergelijk schikkingsvoorstel voor overtreding van de sanctiewetten moeten aanvaarden. Vorig jaar nog moest BNP Paribas een recordboete van $8,9 miljard betalen.
 
Weer valt op dat geen enkele medewerker van Crédit Agricole veroordeeld is voor welke overtreding dan ook. Blijkbaar is het Openbaar Ministerie in de VS nog steeds niet in staat of bereid om natuurlijke personen aan te klagen voor overtredingen van de sanctiewet – ook al kondigde de Amerikaanse overheid aan voortaan ook individuele beslissers in dit soort kwesties te vervolgen.
Gerelateerde artikelen