Auto verkopen? Houd het overschrijven zelf in de hand!

Het lijkt zo makkelijk: u verkoopt uw auto voor een leuk bedrag en de nieuwe eigenaar regelt de overschrijving van het kenteken. Maar let op: u blijft verantwoordelijk voor de auto tot het moment van overschrijving. En dit geldt ook voor de motorrijtuigenbelasting!

door mr. Heleen Elbert

Wie zorgt voor de overschrijving van het kenteken?
Bij verkoop van een auto is het vaak de nieuwe eigenaar die zorgt voor de overschrijving van het kenteken. Het is dan echter nooit helemaal zeker wanneer en of de koper die overschrijving ook daadwerkelijk doet. Als verkoper loopt u dan risico!

Uitspraak Hoge Raad: verkoper blijft verantwoordelijk voor belastingaanslagen tot het moment van overschrijving
Wanneer de nieuwe eigenaar geen motorrijtuigenbelasting betaalt, of met een geschorste auto de weg op gaat, draait u op voor de – soms heel forse – belastingaanslagen, ook al heeft u aantoonbaar geen schuld. In een recente uitspraak van de Hoge Raad van 22 december 2017 (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2017:3242) ging de oud-eigenaar voor een kleine duizend euro het schip in.

Voorkom risico en zorg als verkoper zelf voor de overschrijving!
Zorg dus dat u de overschrijving in het kentekenregister zelf in de hand houdt. Is de koper een professionele autodealer, dan valt het risico wel mee. Deze zal u in de regel binnen vijf minuten het bewijs van overschrijving overhandigen. Bij andere kopers is het verstandig om zelf voor de overschrijving te zorgen. U kunt dit gemakkelijk doen bij een postkantoor of ander servicepunt en het scheelt u veel nare verrassingen achteraf.

Mr. Heleen Elbert van Elbert Fiscaal te Holten is fiscaal specialist bij Fiscaalconsult.  Haar specialisme(n): Autobelastingen (bijtelling, MRB, BPM) en
ZZP-problematiek zoals de Wet DBA

Gerelateerde artikelen