Australische toezichthouders: kwaliteit audits en auditproces nog steeds discutabel

ASIC publiceert de resultaten van haar inspectie en concludeert dat er nog steeds te weinig assurance geboden wordt, dat de cijfers kloppen.
De Australian Securities & Investments Commission ASIC bekeek 463 ‘key audit areas’ in 111 rapporten van grote en kleine kantoren. Bij 19% van die aspecten, zo blijkt, liet de auditor na om voldoende assurance te krijgen, zodat niet gesteld kan worden dat in de cijfers geen sprake was van ‘material misstatements’. Bij de vorige inspectieonde was dat nog 20%.
 
Maar, zegt ASIC,  we hebben dit keer ook nog eens gefocust op ‘high risk areas’. We moeten dus specificeren: onze bevindingen geven aan hoe kantoren omgaan met meer ‘uitdagende’ controles. 
“Controlerend accountants hebben een cruciale rol en verantwoordelijkheid in het overeind houden van het vertrouwen van investeerders in de financiële rapportage door bedrijven. Als je naar onze bevindingen kijkt kun je alleen maar concluderen dat accountants nog meer hun best moeten doen om de kwaliteit van hun rapporten te verbeteren  en meer control te krijgen over het onderzoeksproces.  Misschien doen de kantoren wel hun best – maar dat zie je nog niet in onze inspecties.”
 
 Het grootste probleem is het gebrek aan ‘bewijs’ voor de in de rapporten gegeven opinie. Verbetering is nodig:
  • wat betreft de hoeveelheid en kwaliteit van de verzamelde ‘audit evidence’
  • van de attitude van de auditor: diens professionele scepsis tegenover de cliënt
  • in de keuze en inzet van andere experts en auditors bij de controle en
  • meer kritische aandacht is vereist voor waarderingen/impairments en de gemaakte accounting-keuzes.
Gerelateerde artikelen