Australische belastingdienst waarschuwt belastingadviseurs voor identiteitsfraude

De Australian Tax Office heeft een waarschuwing doen uitgaan naar belastingadviseurs: hun systemen zijn het doelwit van fraudeurs die door identiteiten te stelen uit zijn op het innen van andermans toeslagen en uitkeringen.
Ook in de USA wordt voor deze nieuwe vorm van cyber crime steeds vaker gewaarschuwd. Onverlaten stelen bij accountants en belastingadviseurs gegevens van burgers die recht hebben op bepaalde toeslagen of teruggave van teveel betaalde belasting, en innen deze; door ze zelf aan te vragen of zelfs door alleen de uitkering op een verkeerde bankrekening te laten storten. Zie enkele saillante voorbeelden via www.cpapracticeadvisor.com/
 
De ATO waarschuwt alle belastingadviseurs dat zij extra op hun hoede moeten zijn voor deze praktijken en hun systemen en klantgegevens adequaat moeten beveiligen. De belastingdienst heeft gemerkt dat juist de systemen van kleinere belastingadviseurs vaak voor dergelijke praktijken misbruikt worden. 
 
Het controleren van identiteiten, zeker wanneer een dialoog alleen via het net wordt gevoerd, is van groot belang – ook indien de gesprekspartner (zogenaamd) de belastingdienst zelf is. Ook dient het personeel gewaarschuwd te worden voor social engineering, loslippigheid en slordigheid met eigen apparaten en geheugensticks. 
Gerelateerde artikelen