Assistant Accountant meest gezochte finance profiel regio Eindhoven

De vraag naar financiële professionals in de regio Eindhoven is groot. In de eerste helft van 2018 moesten werkgevers in de regio 1.203 finance vacatures invullen, een stijging van 25 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Recruitmentorganisatie Robert Walters maakte een overzicht van de meest geadverteerde finance functies in de regio Eindhoven. Deze analyse is gebaseerd op cijfers over de eerste 6 maanden van 2018 in Jobfeed, dat alle geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt. 

Pim van der Groen, Senior Manager bij Robert Walters in Eindhoven, licht toe welke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt ten grondslag liggen aan deze top 10.

De vraag naar Assistant Accountants is met 244 vacatures het grootst, en steeg met 73 procent ten opzichte van de eerste helft van 2017. De oorzaak van deze sterke groei ligt in de steeds grotere uitstroom bij de accountantskantoren. Daarnaast zijn er in de crisisperiode relatief weinig nieuwe Assistant Accountants gestart bij de accountantskantoren. Van der Groen: “Assistant Accountants die niet hun RA behalen besluiten vaak om de audit te verlaten en hun carrière voort te zetten in het bedrijfsleven. Veel millenials vinden de werkdruk binnen de Big 4 te hoog. Door het ‘up or out’ systeem en de toegenomen druk van de AFM op kwaliteitsverbetering maken zij vaak werkweken van 60 uur of zelfs meer.”

Ook de vraag naar RA en AA accountants wordt gevoed door het tekort bij de Big 4 kantoren. Van der Groen: “Door de algemene krapte op de arbeidsmarkt voor finance professionals is het ook voor de nog twijfelende Big 4 financials nu wel heel gemakkelijk geworden om een overstap naar het bedrijfsleven te maken.”

Vacatures voor Assistant Controller en Financial Controller worden vaak ingevuld door professionals die een tweede stap maken in hun carrière. Van der Groen: “Tijdens de crisis werden aanzienlijk minder starters aangenomen, waardoor er een gat is ontstaan onder financiële professionals met 3 tot 5 jaar werkervaring en een salaris rond de 50.000 euro per jaar.” 

Het aantal vacatures voor Assistant Controller nam in de eerst helft van 2018 toe met 46 procent, maar het aantal vacatures voor Financial Controller daalde juist met 6 procent. Van der Groen: “Wij zien dat veel groeiende organisaties er op dit moment voor kiezen om Assistant Controllers te laten doorgroeien naar de functie van Financial Controller. Dat is een mooie ontwikkeling; als organisatie laat je kwaliteit en betrokkenheid zien als je medewerkers laat doorgroeien. Dit werkt weer in je voordeel bij het aantrekken van de schaarse groep starters.”

Voor de functie Business Controller nam de vraag toe met 16 procent. Van der Groen: “Ook Business Controller vacatures kunnen vaak opgevuld worden door groei van binnenuit, door Financial Controllers de mogelijkheid te geven om door te groeien.”

Voor een baan als Finance Manager is interne doorgroei vaak niet mogelijk. Van der Groen: “Deze groep financials moet vaak een afgeronde RC opleiding hebben, wat betekent dat externe werving vaker vereist is. Daarnaast zijn finance professionals niet noodzakelijkerwijs goede managers. Veel van hen hebben ook helemaal niet de ambitie om een team aan te sturen. Het zijn specialisten, en die moet je uit de markt halen of direct uit de opleidingsbank.”

Gerelateerde artikelen