Asscher pakt schijnconstructies aan

Het kabinet maakt een einde aan constructies waarbij werknemers, vaak uit Midden- en Oost-Europa, minder dan het minimum- of het cao-loon betaald krijgen. Het kabinet wil uitbuiting tegengaan en Nederlandse werknemers weer een eerlijke kans geven. De schijnconstructies komen vooral voor in de tuinbouw, de bouw en het transport.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken presenteerde de wet vrijdag. Hij heeft er de afgelopen weken met de regeringspartijen VVD en PvdA over onderhandeld. De VVD vond dat Asschers eerste plan te ver ging en vreesde voor te veel administratieve rompslomp.
VVD-Kamerlid Anne Mulder is blij dat Asscher zijn plan heeft aangepast en dat werkgevers nu beter weten wat hun kan worden verweten. Positief is voor hem ook dat Asscher werkgeversorganisatie VNO-NCW achter zijn plan heeft gekregen. In het uiteindelijke voorstel krijgen mensen die van hun werkgever niet het cao-loon betaald krijgen meer mogelijkheden om hun recht te halen en het achterstallige loon te innen. Niet alleen de directe werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt verantwoordelijk voor het netjes betalen van het cao-loon. Opdrachtgevers kunnen aansprakelijk worden gesteld.
In een toelichting op zijn wet zei Asscher dat zijn wet helpt tegen de oneerlijke concurrentie die kleine werkgevers ervaren doordat concurrenten gebruik maken van „geniepige schijnconstructies”.
De wet regelt verder dat lonen niet meer contant mogen worden uitbetaald. Het loon mag ook niet meer deels betaald worden als onkostenvergoeding. Werkgevers mogen boetes ook niet inhouden op het loon.
Vakbonden en werknemersorganisaties steunen het wetsvoorstel. De Aannemersfederatie Nederland sprak vrijdag van een historisch moment en een belangrijke stap om de bouwsector weer schoon te maken.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen