Asscher kijkt naar ontzien kleine bedrijven bij loonbetaling ziekte

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil kijken naar het ontzien van kleine bedrijven bij plicht om loon door te betalen bij ziekte. Vooral voor kleine werkgevers vormt loondoorbetaling bij ziekte een belangrijk obstakel om nieuwe mensen aan te nemen. Dat is een ‘reëel probleem’, aldus Asscher. Hij wil gaan kijken hoe het kabinet deze ondernemers kan helpen.

Het kabinet ziet trouwens niets in een VVD-plan om werknemers zich verplicht te laten verzekeren voor ziektes en blessures die niets te maken hebben met het werk. Asscher noemde het voorstel donderdag in de Kamer ‘niet redelijk’.

Bedrijven moeten nu twee jaar het loon van een ziek personeelslid doorbetalen. Volgens Anoushka Schut-Welkzijn van de VVD is een groot deel van het ziekteverzuim niet werkgerelateerd. Volgens haar zijn de kosten voor ziekteverzuim voor werkgevers de pan uitgerezen en zijn ze daardoor ,,huiverig” geworden om nieuwe mensen aan te nemen. Verder zou de ‘administratieve rompslomp’ voor bedrijven flink afnemen door haar voorstel.

‘Ziekte is in het algemeen een kwestie van pech’, oordeelde Asscher. De loondoorbetaling bij ziekte is in ons land ‘vrij goed geregeld’. Werkgevers zitten volgens hem ook niet te wachten op het plan van Welzijn omdat het risico op ‘juridisch getouwtrek’ flink zou toenemen.

Ook in de Kamer is er geen steun. De PvdA ziet niks in het plan van de coalitiepartner, zei Grace Tanamal. Steven van Weyenberg (D66) noemde het ‘een heel mistig plan’. Hoe bewijs je dat griep niet werkgerelateerd is?, vroeg hij zich af. ‘Werkgevers willen dit helemaal niet’, verklaarde Pieter Heerma van het CDA.

(ANP)

Gerelateerde artikelen