Alternatieve financiering nog weinig ingezet voor mkb

Veel bedrijven kennen de weg niet buiten de gebaande paden van de banken. Maar steeds meer ondernemers kiezen voor andere vormen van financiering.

Drie partijen voor mkb-financiering slaan de handen ineen: Financieringsgilde, Geldvoorelkaar.nl en Oneplanetcrowd. Zij introduceren prognosefinancieren, waarmee ze de ondernemer op weg willen helpen naar het realiseren van hun ondernemingsplannen. 

Het trio speelt in op investeringsplannen van ondernemers die in de ijskast zijn gegaan door het coronajaar. Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat 45 procent van de ondernemers op korte termijn wil gaan investeren. Stichting MKB Financiering raadt ondernemers aan heropeningsplannen te maken en scenario’s voor liquiditeitsverloop en financieringsbehoefte te maken. 

Uit het onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt verder dat het MKB steeds vaker kiest voor andere vormen van financiering, buiten de bank. Inmiddels kiest 22 procent van de mkb-ondernemingen al voor non-bancaire financiering. Slechts een derde van de door de bank afgewezen bedrijven is verder gaan zoeken naar andere financiering en is daarin geslaagd.

Daarnaast heeft de overheid verschillende financiële regelingen in het leven geroepen voor ondernemers, zoals een borgstellingskrediet (BMKB-C), waarbij de overheid garant staat voor driekwart van het financieringsbedrag. Hier wordt echter nog maar weinig gebruik van gemaakt blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken. Slechts 14 procent van de MKB-bank­kredieten met overheidsgarantie is verstrekt.

Daarnaast heeft Deze regeling wordt ook aangeboden door alternatieve financiers en is ook goed te combineren met crowdfunding, waardoor de financiering extra kracht wordt bijgezet door betrokken ambassadeurs. 

Gerelateerde artikelen