AI en bedrijfswaarderingen op de beurs

Ai drijft bedrijfswaarderingen op

Het belang van kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds groter, zowel in de financiële wereld als daarbuiten. Volgens de Nederlands waakhond voor de financiële markten, is dat een van de opdrijvende krachten voor bedrijfswaarderingen op de aandelenbeurzen. Dat meldt het ANP.

  • Overwaardering aandelen ligt op de loer
  • Waardering bedrijven in de buurt van waardering aan het einde van de dot.com-bubbel
  • Huishoudens hebben bovengemiddeld hoge schulden

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat overwaardering op de loer ligt, vooral bij Nederlandse aandelen. Als de aandelenkoersen plotseling dalen, kan dit de financiële stabiliteit in gevaar brengen, aldus de toezichthouder in een recent risicorapport.

AFM: “Het is de vraag of AI aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen.”

In Nederland zijn beleggers bereid bijna 36 keer de jaarwinst te betalen voor genoteerde aandelen. Ook in de Verenigde Staten zijn aandelen relatief duur. Op beide markten bevindt de verhouding tussen winst en aandelenprijs zich zelfs dicht bij het niveau van de internetzeepbel rond de eeuwwisseling. Destijds stegen aandelen van internetbedrijven sterk, maar verloren ze na 2000 aanzienlijk aan waarde toen ze niet aan de verwachtingen over winstgevendheid konden voldoen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Hoge verwachtingen rondom AI

De hoge waardering van Nederlandse aandelen wordt mede veroorzaakt door de sterke koersstijgingen van chipbedrijven die in Amsterdam genoteerd zijn. Veel van deze winsten zijn te danken aan het optimisme over AI-toepassingen. Toch plaatst de AFM een kanttekening: “Het is de vraag of AI aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen.”

Lees ook:

Meerdere oorzaken

De stijging van aandelenkoersen wordt ook beïnvloed door de algemene verwachting dat belangrijke centrale banken de beleidsrentes zullen verlagen. Tegenvallers in de mate waarin de leenkosten dalen, kunnen echter leiden tot een neerwaartse koersbeweging. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


De AFM is positief over hoe financiële markten de snelle renteverhogingen en verslechterende economische omstandigheden van de afgelopen jaren hebben opgevangen. Toch kunnen onderliggende ontwikkelingen dit beeld veranderen. Naast overwaarderingen op de aandelenmarkten wijst de AFM bijvoorbeeld op de schuldenlast van Nederlandse huishoudens, die nog steeds relatief hoog is in vergelijking met andere landen.

Gerelateerde artikelen