Agressieve tax planning is niet per se illegale tax planning, zegt advocaat

die cliënten verdedigt tegen belastingclaim van $2,2 miljard.
 
Bovenstaand citaat is ontleend aan de rechtszaak die de Amerikaanse belastingdienst voert tegen twee broers, i.c. een van hen en de weduwe van de andere, die over 22 jaar achterstallige belasting, boetes en rente schuldig (zouden) zijn over inkomsten en bezittingen, die zij via off-shore trusts verborgen hielden voor de IRS.  
 
Nadat de SEC als eerste ni deze casus een fraudezaak tegen de broers gewonnen had, en een van hen overleden was, besloot de IRS alsnog een aanslag te sturen over de jaren van 1992 tot 2013, ter hoogte van $1,4 miljard van Samuel Wyly en van $834 miljoen voor zijn schoonzusje.  
Daarop vroegen de weduwe en haar zwager faillissement aan voor hun onderneming(en) bij de Dallas Bankruptcy Court, maar de IRS tekende daartegen verzet aan. 
 
Volgens de advocaat van de Wyly’s erkennen de beklaagden dat zij gebruik hebben gemaakt van ‘agressieve tax planning’, maar hebben zij nooit iets illegaals gedaan. “Agressief staat niet gelijk met frauduleus! Agressief hoeft niet eens moreel verwerpelijk te zijn. Agressief betekent alleen, dat het risico bestaat dat het niet lukt.”
 
Nadat de rechter zich verdiept had in het uiterst gecompliceerde netwerk van trusts en postbusfirma’s, via hetwelke de Wyly’s hun bezittingen verspreid hadden over diverse belastingparadijzen, verklaarde zij er maagzuur van te krijgen, en er niet aan te twijfelen dat de bedoeling erachter niet eerzaam was.
 
En, `Wat u steeds maar herhaalt hier, dat u zich bij alles geheel verliet op het advies van eerbiedwaardige accountants en fiscalisten – als dat  een wettelijk gezien valide argument was  kon elke Amerikaanse belqastingplichtige zich daar wel achter verschuilen en inden we geen cent belasting meer.”
Gerelateerde artikelen