Agrarische sector geniet recordsteun van 851 miljard dollar

Steun staat modernisering, aanpassing en groei in de weg

De steun van overheden aan de landbouw is wereldwijd opgelopen tot 851 miljard dollar. Dat is twee keer zoveel als twintig jaar geleden. Het gaat om financiële steun in 54 landen. De agrarische productie werd daarmee drie tot vier keer zoveel opgevoerd. Vooral China en India strooien met miljarden voor de agrosector.

Dat meldt Oeso, Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dit is tweeënhalf keer zo veel als twintig jaar geleden. De totale productiewaarde van de agrarische sector steeg in diezelfde periode met een factor 3,6. 

Van de steun ging 630 miljard dollar naar individuele producenten. Dit bedrag komt voor bijna de helft uit belastinginkomsten dat via rechtstreekse steun wordt verstrekt. De rest bestaat uit prijsondersteuning en ingrepen op handelstarieven.

Chinese agrarische bedrijven genoten meer dan een derde van de totale landbouwsubsidies wereldwijd. Daarna komen die van India, de Verenigde Staten en de Europese Unie die elk goed zijn voor rond veertien procent van de totale steun.

Volgens de OESO verstoort de ondersteuning de markten en vergroot het vaak de milieubelastende effecten van landbouw. Daarmee heeft het een negatieve impact op economische groei. Dit doordat de steun de modernisering van de landbouw in de weg staat en niet bijdraagt aan aanpassing aan het veranderende klimaat. 

Die aanpassingen zijn nodig omdat de klimaatverandering steeds meer effect heeft op de agrarische productie, aldus de OESO. In het grootste deel van de wereld moet de landbouw zich aanpassen aan verslechterende productieomstandigheden. Het wereldwijde budget in de landbouw voor duurzame doelen en innovatie is echter gekrompen van zestien naar 12,5 procent.
 

 

Gerelateerde artikelen