Afschaffing btw-landbouwregeling: laat je niet kisten!

De grotere landbouwers zijn veelal voorbereid, maar kleinere boeren, veehandelaren en paardenhouders zien door alle bijkomende administratieve bomen vaak het bos niet meer. De afschaffing van de btw-landbouwregeling per 1 januari 2018 doet veel stof opwaaien. Toch zijn er ook manieren om de afschaffing voor jezelf als agrarisch ondernemer makkelijker te maken.

René de Visser, Directeur Belastingadvies bij Accon avm, legt het uit.

Kleine ondernemer is administratielasten al jaren beu
Al langer verliezen kleinere agrariërs het plezier in ondernemen door de extra opgelegde administratieve lasten. Toen in 1968 de Wet op de omzetbelasting geïntroduceerd werd, zorgde de administratieve rompslomp ervoor dat veel ondernemers besloten te stoppen met hun onderneming. En niet geheel onbegrijpelijk: als agrariër wil je doen waar je goed in bent. Een vergelijkbare situatie herhaalt zich momenteel. In 2018 gaat de overheid de laatste boeren die nog niet in de btw zitten, verplichten mee te doen in de btw-regeling. Voornamelijk voor kleinere boeren en paardenhouders is deze regeling de administratieve druppel die de emmer doet overlopen.
De afschaffing van de landbouwregeling hoeft geen enkele reden te zijn om het plezier in ondernemen te verliezen; er is namelijk een manier om onder de btw-verplichting uit te komen.

Licht aan het eind van de tunnel
Zo is er de kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling is wellicht niet onbekend, maar veel kleine boeren, veehandelaren en paardenhouders beseffen niet dat zij in aanmerking komen voor de regeling, of zijn er helemaal niet mee bezig. Terwijl deze regeling een echte uitkomst is om op tijd én administratieve rompslomp te besparen. Voor ontheffing van administratieve verplichtingen door middel van de KOR kom je in aanmerking als je jaarlijks minder dan €1.345 aan btw hoeft af te dragen.

Btw-teruggaaf door herzieningsregeling
Een verzachtende bijkomstigheid van de verdwijning van de btw-landbouwregeling voor kleinere boeren die geen gebruik maken van de KOR, is de herzieningsregeling. Dit geeft agrarische ondernemers, die momenteel nog gebruik maken van de btw-landbouwregeling, de mogelijkheid om een deel van de btw over investeringen van de afgelopen jaren terug te vragen. Dit maakt het de moeite waard om toch nog eens de administratie in te duiken en alle investeringen in kaart te brengen.

Maak dit jaar nog de juiste keuze
De afschaffing van de btw-landbouwregeling kan ervoor zorgen dat bij kleinere agrariërs de ondernemersmoed in de schoenen zakt. Het belangrijkste in dit verhaal: probeer overzicht te behouden en breng samen met een adviseur de situatie in kaart. Het vierde kwartaal is begonnen, dus maak voor eind 2017 de keuze of je mee wilt doen aan de btw-regeling of liever direct afziet van administratieve verplichtingen met de KOR. Meer informatie of advies over de kleineondernemersregeling en wat de afschaffing van de landbouwregeling voor jouw onderneming betekent? René de Visser helpt je graag verder!

Gerelateerde artikelen