Afname van kredietvraag mkb gestopt

Wat bedrijfskredieten betreft is het de eerste keer in ruim zes jaar dat tijd dat er geen vraagafname vanuit het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt gemeld door de banken. De kredietvraag vanuit het grootbedrijf is gestegen.

Dit blijkt uit de driemaandelijkse Bank Lending Survey (BLS) van de ECB. Deze enquête verschaft kwalitatieve informatie over de kredietverlening door in Nederland gevestigde banken aan huishoudens en bedrijven in het eurogebied en de acceptatiecriteria die zij hanteren.

Afname van kredietvraag mkb gestopt

Bij kleine en middelgrote ondernemingen zien de Nederlandse banken in het tweede kwartaal van 2015 geen verandering in de vraag naar krediet. Het is de eerste keer sinds begin 2009 dat de bankensector een gelijkblijvende vraag vanuit het mkb rapporteert, in plaats van een afname van de vraag. Voor het derde kwartaal van 2015 verwacht, gewogen naar marktaandeel, 57 procent van de Nederlandse banken een stijging van de vraag naar deze vorm van krediet. Verder melden de banken dat hun acceptatiecriteria voor krediet aan het mkb onveranderd zijn gebleven.

Bij grote ondernemingen aantrekkende vraag

Bij grote ondernemingen melden banken met een gezamenlijk marktaandeel van 59 procent een aantrekkende vraag. Deze ontwikkeling is sinds het eerste kwartaal van 2014 gaande. Tot slot hebben banken aangegeven dat acceptatiecriteria voor krediet aan grote ondernemingen ongewijzigd zijn gebleven.

• Bank Lending Survey (BLS) van de ECB

Gerelateerde artikelen