Afname contant geld-betalingen stagneert 

Winkeliers die cash accepteren willen dat blijven doen.

De terugloop in de acceptatie van contant geld aan de kassa is gestagneerd. Dat constateert De Nederlandsche Bank (DNB) na een peiling door onderzoeksbureau Locatus bij ruim 5100 winkels, dienstverleners en marktkramen in heel Nederland.

Net als een jaar geleden kunnen klanten volgens de onderzoekers bij vier procent van de winkels alleen pinnen. "Maar in sommige sectoren zien we verschuivingen", zegt DNB. Een jaar geleden kon je bij 16 procent van de onderzochte parkeergelegenheden niet meer contant betalen, inmiddels is dit 25 procent. Ook bioscopen en apotheken accepteren minder vaak cash.

Bij bibliotheken zagen de onderzoekers dat het aantal kassa's waar ze alleen konden pinnen juist licht afnam. De metingen zijn verricht aan de hand van bordjes en stickers met teksten als 'pin-only' of 'pinnen, ja graag'.

Winkeliersorganisaties spraken in 2022 onder andere met DNB, banken, horecabedrijven en tankstations af zich in te spannen om contante betalingen mogelijk te houden. Dit zogeheten Convenant Contant Geld was nodig omdat het contante betaalverkeer steeds meer onder druk kwam te staan.

DNB heeft ook extra onderzoek laten doen door onderzoeksbureau Panteia. Dat gebeurde via een telefonische enquête onder bijna 1150 winkeliers en dienstverleners. Daaruit komt naar voren dat ondernemers die cash niet accepteren vooral wijzen op veiligheidsoverwegingen, zoals risico op een overval of inbraak.

De vraag is volgens DNB of winkeliers die nu contant geld accepteren, van plan zijn dat in de toekomst ook te doen. Het overgrote deel van de ondervraagde ondernemers verwacht van wel. Maar de centrale bank wijst erop dat goede communicatie over de betaalmogelijkheden ook erg belangrijk is. Daar laten ondernemers nog wel steken vallen, wijzen de cijfers uit.

Bij het genoemde convenant hebben brancheorganisaties hun leden namelijk opgeroepen om klanten al vooraf te informeren over de betaalopties, bijvoorbeeld door een sticker bij de ingang. Maar uit de metingen komt naar voren dat 37 procent van winkels met pin-only zich niet aan dit voorschrift houdt. Zij laten klanten pas bij de kassa weten dat contant betalen daar niet kan.

Lees hier meer over het onderzoek van DNB naar betalingen met contant geld

 

 

Gerelateerde artikelen