AFM past manier van toezicht accountancysector niet aan

De AFM is niet van plan om de manier waarop toezicht gehouden wordt op de accountancysector aan te passen. Dit blijkt uit de reactie die AFM-bestuurder Gerben Everts tegen Het Financieele Dagblad geeft na het besluit van PwC om officieel bezwaar aan te tekenen tegen een opgelegde boete.

Vorige week werd bekend dat PwC bezwaar heeft ingediend tegen het boetebesluit van de AFM naar aanleiding van het AFM-onderzoek in 2013/2014 naar controledossiers 2011/2012. Het bezwaar van PwC richt zich op de onderbouwing van het boetebesluit. PwC vindt dat er duidelijkheid moet komen of de zorgplicht nu een inspannings- of resultaatsverplichting is en wanneer welke maatregelen kunnen worden opgelegd. ‘Het toetsingskader is nu onduidelijk en het is goed dat een onafhankelijke instantie zich hierover uitspreekt,’ aldus PwC. De toezichthouder draagt naar de mening van PwC onvoldoende bewijs aan voor het verwijt dat PwC als organisatie tekort zou zijn geschoten in haar zorgplicht.

Gerben Everts zegt in reactie op het besluit van PwC om bezwaar aan te tekenen: ‘De wetgeving geldt al tien jaar en is wat ons betreft heel duidelijk. De zorgplicht richt zich op de organisatie en die moet ervoor zorgen dat de individuele accountants een goede controle doen. Om te bepalen of de zorgplicht is nagekomen moeten we naar die controle kijken.’ Volgens Everts is er eigenlijk geen beter alternatief voor de beoordeling van de accountantsorganisaties op hun zorgplicht. ‘Als de AFM alleen een oordeel mag vellen over de individuele accountants, gaat de verbeterslag in de sector veel te lang duren.’

Gerelateerde artikelen