AFM legt miljoenenboetes op aan Big Four voor niet naleven zorgplicht

Deloitte, EY, KPMG en PwC,krijgen miljoenen euro's aan boetes opgelegd door de AFM. Volgens de toezichthouder hebben ze zich niet aan hun zorgplicht gehouden. De accountants zijn tekortgeschoten in de controles van jaarrekeningen over het boekjaar 2012, en in enkele gevallen over het boekjaar 2011. Daarmee hebben ze in strijd met de wet gehandeld.

In meerdere door de AFM onderzochte controles was sprake van zodanige tekortkomingen dat de accountant bij afgifte van de controleverklaring geen voldoende en geen geschikte controle-informatie had verkregen.

Boetes

De AFM beschouwt de overtredingen als ernstig en heeft de accountantsorganisaties de volgende boetes opgelegd:
• Een boete van € 1.810.000 voor Deloitte
• Een boete van € 2.230.000 voor EY
• Een boete van € 1.245.000 voor KPMG
• Een boete van € 845.000 voor PwC

De AFM vindt deze boetes passend en geboden voor deze overtredingen. Bij het vaststellen van de boetehoogte heeft de AFM rekening gehouden met de ernst en de verwijtbaarheid van de overtreding. De AFM heeft voor iedere Big Four accountantsorganisatie een verschillend, samengesteld basisbedrag gehanteerd, dat is gebaseerd op de periode van overtreding. Omdat de boetes per 1 januari 2013 zijn verhoogd en de periodes van overtreding uiteenlopen, verschilt het basisbedrag van de boete per Big Four accountantsorganisatie. De absolute omvang van de boete valt daarmee niet een-op-een samen met de ernst en verwijtbaarheid van de overtreding per individuele accountantsorganisatie. Ook heeft de AFM rekening gehouden met het feit dat zij Deloitte en EY eerder heeft beboet voor eenzelfde overtreding, waardoor het basisbedrag van de boete verplicht is verdubbeld.

2014 rapport over tekortkomingen

Accountants hebben een wettelijke controletaak. Beleggers, crediteuren en andere belanghebbenden moeten kunnen vertrouwen op het oordeel van een accountant zoals opgenomen in de controleverklaring bij de jaarrekening. Dat kan alleen als een controleverklaring is onderbouwd met voldoende en geschikte controle-informatie. In september 2014 heeft de AFM over de bovengenoemde tekortkomingen al een rapport gepubliceerd: ‘Uitkomsten onderzoek kwaliteit wettelijke controles Big 4-accountantsorganisaties’. Met de boetes treedt de AFM op tegen de in het rapport genoemde tekortkomingen.

  • AFM legt boete op aan Deloitte voor niet naleven zorgplicht 
  • AFM legt boete op aan EY voor niet naleven zorgplicht 
  • AFM legt boete op aan KPMG voor niet naleven zorgplicht 
  • AFM legt boete op aan PwC voor niet naleven zorgplicht  
  • Gerelateerde artikelen