AFM: kwaliteit advies AOV’s zelfstandigen onder de maat

De kwaliteit van financieel advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan zelfstandigen is nog onder de maat. Adviseurs gaan te vaak onzorgvuldig te werk. In de meeste dossiers staat te weinig informatie om een zorgvuldig advies aan de klant op te baseren. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de AFM.

De toezichthouder gaat de komende tijd gerichte acties ondernemen om partijen te dwingen hun zaken op orde te brengen. De AFM heeft de indruk dat banken, verzekeraars en zelfstandig adviseurs lessen en aanbevelingen uit leidraden en eerdere publicaties, amper hebben doorgetrokken naar andere soorten advies.
 
‘ De tegenvallende kwaliteit van advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen heeft deels te maken met slechte vastlegging door adviseurs. Hoewel adviseurs vaak over meer relevante informatie beschikken dan zij in het dossier vastleggen, is dit in de meeste gevallen te weinig om tot een zorgvuldig advies te komen. In praktijk betekent dit voor de individuele klant een aanzienlijk risico op een te uitgebreide verzekeringsdekking, waardoor hij relatief veel premie betaalt. Klanten kunnen hierdoor ten onrechte afzien van het sluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen,’  aldus de AFM.

Gerelateerde artikelen