Accountantsreus RSM zet zichzelf in de etalage

Zesde accountantskantoor ter wereld staat open voor een fusie.

De accountantsorganisatie RSM biedt zichzelf aan voor een fusie. "Als er een deal of een groot gesprek moet worden gevoerd, zullen we daar absoluut naar kijken om te zien wat dat betekent, hoe dat er voor ons uitziet", zei Jean Stephens, CEO van RSM International in een interview met de Financial Times.

De speculatie over een fusie of zelfs een overname volgde op de aankondiging van RSM om de omzet tegen 2030 te verdubbelen en de internationale coördinatie van zijn investeringen in technologie te vergroten.

Wereldwijd is RSM het zesde accountantskantoor ter wereld, achter de big four en BDO, de enige accountantskantoren die meer dan tien miljoen dollar omzetten per jaar. Daaronder volgt een reeks kantoren waar RSM al jaren de grootste van is. Onlangs maakte het bedrijf bekend dat de omzet in 2022 was gegroeid tot 8,1 miljard dollar, een groei van vijftien procent. In Nederland staat RSM met acht vestigingen op plek dertien. 

Volgens RSM zijn gesprekken over een fusie of overname belangrijk omdat de accountancysector aan de vooravond staat van een golf van consolidatie en buy-outs van private equity-bedrijven.

"Ik denk dat er partijen zijn die hiervoor openstaan”, aldus Stephens. “Een gesprek is waar je mee begint. Dan is het een kwestie van zij willen, wat de doelen zijn en de vraag welk zakelijk resultaat eruit zal voortkomen."

De Financial Times noemt het pleidooi van Stephens voor een fusie een duidelijk teken dat middelgrote accountantskantoren reageren op de veranderingen in hun sector, met name op de snelle groei van technologieadvies. Een fusie zou RSM zomaar een van de grootste accountantskantoren kunnen maken die qua omzet dicht in de buurt van de Big Four zou kunnen komen. Een dergelijke omvang bereiken is volgens Stephens echter niet het doel van RSM.

De scheiding bij EY tussen accountancy en advies en de toenemende rol van investeerders in de sector, heeft accountantskantoren er volgens de Financial Times toe aangezet om nog eens kritisch naar hun structuur te kijken. RSM is niet de eerste die de belangstelling uitspreekt voor een fusie. BDO en Grant Thornton hebben volgens de Financial TImes de afgelopen maanden deals in de VS onderzocht.

Een eventuele fusie is volgens Stephens niet zomaar gerealiseerd. “Klantenbestanden moeten op elkaar aansluiten. Anders zet je gewoon getallen bij elkaar. Maar als de strategie niet op één lijn is kan samenwerking op langere termijn negatief zijn.”

 

Gerelateerde artikelen