‘Accountantscontrole steeds meer op z’n Duits’

In de nabije toekomst gaan Nederlandse accountants jaarverslagen steeds meer op z’n 'Duits' controleren, dat wil zeggen grondig en gedegen. Dat is de verwachting van Roderick Huizingh, bij KPMG Senior manager Audit, Financial Services.

In een blog op de website van KPMG gaat Huizingh in op het verschil tussen Nederlanders (kunnen prima zonder regels)  en Duitsers (hebben regels nodig). In het Duitse bedrijfsleven controleren accountants dan ook op grond van veel meer en diepgaandere wetten en regels.

Huizingh: “Duitse bedrijven worden door Duitse accountants ‘plat gecontroleerd’, en Duitsers vinden dat prima. Nu kun je van mening verschillen over de vraag of de Nederlandse of Duitse manier de voorkeur geniet, maar feit is dat de Duitse manier van opereren, de bredere controle dus, hard op weg is gemeengoed te worden.”

Volgens hem zijn daar drie goede redenen voor: “In de eerste plaats vraagt de maatschappij om meer transparantie en verantwoording. Zie daartoe bijvoorbeeld de geregeld oplaaiende discussie rond publieke toelichtingen over het beloningsbeleid of maatschappelijk verantwoord beleggen. In de tweede plaats vraagt een groeiend aantal wetten en regels om een bredere controle. Denk aan de gewijzigde verantwoordelijkheid van de accountant bij de controle van het jaarverslag. Maar de derde, misschien wel doorslaggevende, reden voor het feit dat de Duitse methode aan de ‘winnende’ hand lijkt, is toch wel dat regelgeving op Europees niveau een sterk Duits karakter draagt.”

De Nederlandse wetgever lijkt volgens Huizingh in veel opzichten “een vertaalbureau voor internationale standaarden”. “Ik denk daarom dat binnen pakweg vijf jaar ook de Nederlandse accountant een breder en diepgaander mandaat zal kennen. Voor bestuurders, accountants, wetgevers, samenstellers van richtlijnen, iedereen die wil voorsorteren op de aanstaande cultuuromslag, is het dan ook verstandig om te kijken naar hoe accountants in Duitsland controleren.”

Gerelateerde artikelen