‘Accountants moeten vooroplopen bij bestrijding corruptie’

Internationale organisaties bieden tal van richtlijnen en strategieën.

Drie internationale financiële organisaties roepen accountants op om voorop te gaan bij het bestrijden van corruptie. Accountants moeten zichzelf zien als belanghebbenden op dit gebied. Het tegengaan van corruptive leidt op termijn tot waardecreatie.

Dit stellen IFAC (International Federation of Accountants), ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales) en het Basel Institute on Governance in een gezamenlijk rapport met daarin richtlijnenen en strategieën tegen corruptie. Vooral accountants in business, interne accountants en openbare accountants zijn volgens de drie internationale organisaties in de positie om korte metten te maken met corruptie.

Verder roept het rapport professionele accountantsorganisaties op om hun leden aan te moedigen hun rol te nemen in de strijd tegen corruptie. “De kosten van corruptie en financiële criminaliteit vormen aanzienlijke obstakels voor economische welvaart in de samenleving”, aldus een toelichting van Lee White, bestuursvoorzitter van de IFAC.

Als overheidsaccountant speel je een cruciale rol in het bevorderen en het handhaven van de financiële integriteit en het voorkomen van fraude en corruptie binnen de publieke sector. Deze masterclass rust je uit met essentiële kennis en strategieën, waardoor je niet alleen je professionele vaardigheden versterkt, maar ook bijdraagt aan het bevorderen van eerlijkheid en transparantie in openbare financiën.

Nieuw jasje voor verouderde Handreiking tegen corruptie

Gerelateerde artikelen