Accountants in verzet tegen richtlijn CSRD-assurance

Amper verschil tussen een beperkte en een redelijke mate van zekerheid.

Accountants die een beperkte mate van zekerheid geven over een duurzaamheidsverslaggeving, moeten daar bijna net zo hard voor werken dan wanneer ze een redelijke mate van zekerheid afgeven. Als er niets verandert zit er nauwelijks verschil tussen deze twee verschillende oordelen van de accountant.

  • De Europese toezichthouder CEAOB heeft een nieuwe richtlijn voor beperkte zekerheid ontworpen
  • Die geeft richtlijnen voor werkzaamheden voor een verklaring met redelijke zekerheid
  • Maar die lijkt wel heel veel op de aanpak van een verklaring met beperkte zekerheid
  • Dit is verwarrend voor accountants als gebruikers van de accountantsverklaring

Dat heeft accountantsorganisatie NBA kenbaar gemaakt in de consultatie voor assurance met beperkte mate van zekerheid over duurzaamheidsverslaggeving in overeenstemming met CSRD. De Committee of European Audit Oversight Bodies (CEAOB) heeft deze richtlijnen opgesteld ter bevordering van een uniforme aanpak van CSRD-assurance in de Europese Unie.

Maar wat de NBA betreft moet er een duidelijker onderscheid komen tussen de diepgang aan werkzaamheden bij beperkte mate van zekerheid en bij redelijke mate van zekerheid. Dat verschil moet niet alleen helder zijn voor accountants die de guidance toepassen, maar ook voor gebruikers van de CSRD-informatie.

Verschil tussen werkzaamheden

Gebruikers van de CSRD moeten volgens de NBA weten wat een accountant wel en niet heeft gedaan bij het verstrekken van beperkte mate van zekerheid. Als er geen verschil zit in de werkzaamheden voor een redelijke mate van zekerheid, kunnen gebruikers zich terecht afvragen waarom er een beperkte en geen redelijke mate van zekerheid wordt gegeven. De NBA wil dat die verschillen duidelijker tot uiting komen.

Daarnaast heeft de NBA verzocht om de richtlijnen meer te focussen op de specifieke aandachtspunten voor assurance bij duurzaamheidsinformatie.

De CEAOB heeft richtlijnen opgesteld ter bevordering van een uniforme aanpak van CSRD-assurance in de Europese Unie. De richtlijnen lopen vooruit op de mogelijke adoptie door Europa van de ISSA 5000 die momenteel door de IAASB wordt opgesteld, of een door de EU te ontwikkelen assurance-Standaard die in 2026 geïmplementeerd zou moeten worden. Overigens zijn de richtlijnen niet bindend.

Meer duidelijkheid over duurzaamheidsrapportage

Gerelateerde artikelen