Accountants belangrijk kanaal voor witwaspraktijken

Volgens een Brits overheidsrapport moeten vooral accountants ( en notarissen) opletten of zij niet misbruikt worden om zwart geld wit te wassen dan wel om illegale praktijken te financieren.
Want juist accountants lopen een fors risico, dat hun diensten door ‘high end’ cliënten misbruikt worden om zwarte geldstromen wit te wassen en/of terroristische organisaties te financieren. Dat stelt althans een nieuw onderzoeksrapport  van de Britse overheid naar witwas- en criminele financieringspraktijken in het VK. 
 
De Britten starten een nieuwe campagne om de effectiviteit van hun ‘anti money laundering rules’ (AML) te verbeteren. Daarbij is speciale aandacht gereserveerd voor de meer gesophisticeerde witwassers, die niet zelden hun parktijken verhullen in op het oog legale activiteiten – waarvoor zij professionele dienstverleners als accountants en advocaten  inschakelen en goed betalen om hun complexe ‘off-shore’ belangen te behartigen.
 
In de zojuist verschenen National Risk Assessment (NRA), een primeur in het VK, worden conclusies getrokken uit gegevens die verzameld zijn door allerlei overheidsinstellingen en private instellingen. Daaruit blijkt  vaak dat veel advocaten en accountants zonder dat in de gaten te hebben misbruikt worden door op het oog ‘deftige’ en kapitaalkrachtige cliënten, in Groot Brittannië blijkbaar nog veel vaker dan elders in de wereld.  
In termen van risico voor dit soort praktijken scoren accountants het hoogst, met een 9, vergeleken met banken (een 6) en makelaars (7).
 
Het rapport klaagt vooral over de ondoorzichtigheid van veel transacties met vaak enorme geldwaarden die via notarissen en accountants gefaciliteerd worden.
 
Gerelateerde artikelen