Accountants bang om de klok te luiden

Uit de Audit & Risk Recruitment Industry Survey 2015 komt ook naar voren, dat de meerderheid van de accountants (te) bang is om misstanden binnen het eigen kantoor aan de kaak te stellen.
De Audit & Risk Recruitment Industry Survey 2015, georganiseerd door headhunter careersinaudit.com (zie ook Accountantweek enkele dagen geleden) ondervroeg 1700 externe accountants en fiscalisten.
Twee derde van de respondenten stelt dat zij niet voldoende bescherming zouden krijgen, of zelfs ontslag zouden moeten vrezen, als zij openlijk zouden wijzen op onethisch gedrag  van collega’s en/of meerderen.
Volgens Simon Wright, sales and marketing director van careersinaudit.com, zegt in  AccountantsDaily dat juist de nadruk op ‘vertrouwen’ die dezer dagen zo pregnant gelegd wordt, er voor zorgt dat accountants bang zijn om hun mond open te doen over misstanden.
 
“Accountancy is een vakgebied dat dat bij veel mensen staat voor ‘vertrouwen’. Men vertrouwt op de eerlijkheid van accountants en van hun kantoren.  Dat maakt het juist moeilijk om onwenselijk gedrag binnen die organisatie aan de kaak te stellen – al was het maar omdat men zelf en de eigen reputatie geraakt zouden worden door die zelfbevlekking.”
 
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat veel accountants persoonlijk moeite hebben of hebben ervaren bij bepaalde onethisch geachte beslissingen in en van hun kantoor, en daar graag meer open over hadden willen kunnen praten. Daarom, aldus Wright, is het zo belangrijk dat overal helder klokkenluidersbeleid, inclusief mechanismen, protocollen en zekerheden worden geïmplementeerd.
“Juist die vage maar daarom niet minder angstaanjagende dreiging  van negatieve gevolgen van het rapporteren van onethisch gedrag of activiteiten wordt algemeen gevoeld als een enorme barrière.”
 
“People skills, communication ability, dealing with stakeholders of all levels and people management are all key attributes of the modern accountant.”
 
Gerelateerde artikelen