‘Accountant niet verantwoordelijk voor werk adviseur’

Een belastingadviseur stelde stukken op in een echtscheiding waar de vrouw klachten over heeft. Maar de volgens haar eindverantwoordelijk accountant heeft met deze gang van zaken niets van doen. De inspecteur werkt niet voor zijn bedrijf. Of toch wel?

Zaaknr. 17/2518

Werkte de belastingadviseur nu wel of niet voor het accountantskantoor uit het noorden van het land waar de beklaagde de directeur van was? Zijn vorige advocaat zei van wel. Zijn huidige raadsman zei van niet. De inspecteur werkt voor een bedrijf dat in hetzelfde pand zit. Met vestigingen in andere plaatsen waar ze ook het pand deelt met het accountantskantoor. Ze wisselen onderling opdrachten uit. En sommige werknemers staan bij beide ondernemingen tegelijk op de loonlijst. Is het dan gek dat buitenstaanders, waaronder de klaagster, beide entiteiten als een en hetzelfde bedrijf zien? De beklaagde vond van wel. Maar mailtjes over dit dossier werden ook naar de accountant gestuurd. Dat was alleen omdat hij op de hoogte gehouden wilde worden, reageerde hij. ,,Zodat ik de klant kon antwoorden op de vraag of er schot zat in de zaak.'' Inhoudelijk bemoeide hij zich er niet mee, stelde hij. Maar waarom stelde zijn vorige advocaat dan dat de adviseur wel bij hem op de loonlijst stond? ,,Dat is me ontschoten'', zei de accountant.

De vrouw was verbolgen over berekeningen die door de belastingadviseur waren opgesteld. Zij meent dat de beklaagde accountant die adviseur cijfers doorspeelde. Ook de belastingadviseur moet zich later dit jaar nog voor de tuchtrechter verantwoorden.

Vonnis in de zaak tegen de accountant volgt over circa vijftien weken.

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle

Lees hier meer over tuchtrechtzaken en uitspraken

Gerelateerde artikelen