Accountant in nieuwsvacuüm?

Accountancynieuws is gestopt, het laatste – dikke – nummer is op 19 december 2014 verschenen. Jammer. Maar om nu te zeggen dat we als accountants in een nieuwsvacuüm terechtkomen? Zeker niet.
In het laatste nummer van Accountancynieuws staan bijdragen van een aantal vaste leveranciers van artikelen. Met veel plezier en interesse heb ik een kleine tien jaar lang tweewekelijks het magazine gelezen. Niet alleen de vaktechnische bijdragen van verschillende collega’s, maar ook de ontwikkelingen die in de branche spelen en de uitspraken van de Accountantskamer. 
 

Het is een gemis dat een informatief tweewekelijks magazine verdwijnt  waarvoor je weinig moeite hoeft de doen aangezien het ‘naar je toe komt’.  Hetzij op papier, hetzij elektronisch. In verschillende elektronische nieuwsbrieven die beschikbaar zijn werd ook regelmatig naar bijdragen in AN verwezen, evenals naar bijdragen in/op andere media. Zonder volledig te willen zijn noem ik bijdragen op NBA.nl, Accountant.nl, AFM.nl, FM.nl, fiscale informatie, dagbladen, etc. De nieuwsbrieven blijven, maar een van de bronnen van informatie is niet meer. Dat kan betekenen dat vaker verwezen wordt naar bijdragen op de genoemde bronnen. De vraag is of deze voldoende ‘podium’ bieden voor vaktechnische en informatieve bijdragen van de verschillende auteurs. 

Alternatief

Een van de alternatieven is dit AccountantWeek van Alex van Groningen. Een medium voor leden dat een podium biedt voor vaknieuws en waarin – uiteraard – ook aandacht zal worden besteed aan de veranderingen die in de accountancy ongetwijfeld gaan plaatsvinden. 

Denk alleen maar aan de uitkomsten van de kwaliteitstoetsingen zoals deze nog altijd blijken uit de rapporten van de AFM. AccountantWeek zal ook aandacht besteden aan PE-bijeenkomsten die door heel Nederland worden georganiseerd. Ook zal periodiek een speciale printeditie met een thema verschijnen. Behalve AccountantWeek is er nog een initiatief opgestart, Accountancy Vanmorgen. Dit is een nieuw accountancyplatform dat later deze maand operationeel zal zijn. 

Positief

Wat mij betreft positieve ontwikkelingen die kunnen voorzien in het verschaffen van informatie op ons vakgebied. Te denken valt aan vaktechnische bijdragen, achtergrondartikelen, actualiteiten, en interviews. Prettige bijkomstigheid is dat door dergelijke initiatieven meerdere auteurs, bekende en onbekende, een podium krijgen om hun bijdragen het licht te laten zien.

Conclusie: we hoeven als accountants met de beschreven initiatieven niet bang te zijn in een nieuwsvacuüm terecht te komen. AccountantWeek is daarvan het bewijs. 

drs. Olivier Walravens RA is manager Audit/Vaktechniek  bij ALH van Herwijnen & Co Accountants te Tiel. Hij schrijft zijn bijdragen op persoonlijke titel.

Gerelateerde artikelen