‘Accountant als dataregisseur? Makkelijk zat!’

Volgende week geeft Companial op de Accountancy Expo een presentatie over 'Get Ready to start met Microsoft Dynamics 365 en Power Platform'. Vooruitlopend hierop een vraaggesprek met Adrian Egas, als strateeg voor de accountancy en het MKB verbonden aan Companial.

Adrian Egas geniet binnen de accountancy bekendheid als oud-voorzitter van de NBA Young Profs en als IT- en innovatiedeskundige bij Alfa Accountants en adviseurs. Wat heeft hij dan te zoeken bij een bedrijf als Companial? “Heel veel”, aldus Adrian, “Companial biedt support aan ICT-bedrijven en accountantskantoren, die kansen zien in de groeiende vraag naar Microsoft-oplossingen.”

Welke voordelen zijn er dan voor accountants om te werken met Microsoft Dynamics 365?

Microsoft heeft CRM- en ERP-softwareoplossingen binnen Dynamics 365 samengevoegd met Microsoft365 en het Microsoft Power Platform. Dit is een bijzonder krachtige combinatie, waarmee ook accountants hun voordeel kunnen halen. De software is speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote bedrijven en daarom simpel in gebruik. Accountants hebben het vaak druk, maar desondanks kunnen ze deze software makkelijk in gebruik nemen. Je kunt er zelf meteen mee werken, dankzij een gepersonaliseerde wizard.

Welke voordelen bieden de oplossingen vanuit Microsoft dan nog meer?

Een van de sterkste punten van de Microsoft-oplossing voor de zakelijke markt is dat de onderdelen goed op elkaar aansluiten. Zo heeft de gebruiker het gevoel dat hij binnen één programma werkt, zonder dat hij voortdurend moet overspringen van het ene programma op een andere. Een programma waarop je maar één keer hoeft in te loggen en gebruik maakt van één database.

Oplossingen zijn bovendien makkelijk uit te breiden. Zo kan je met het onderdeel: Power Automate – een tool voor Robotic Process Automation (RPA), allerlei processen automatiseren. En voor niet-techneuten is het mogelijk om met Power Apps eenvoudig en snel applicaties te bouwen.

Hierbij zijn er vele integratiemogelijkheden met andere Microsoft-softwarepakketten, van Excel en SharePoint tot Power BI en Outlook. En deze pakketten zijn al vaak binnen het kantoor in gebruik. Denk hierbij aan een toepassing om automatisch mailtjes in te lezen, om te kijken of er een offerte is goedgekeurd en op basis van dat goedkeurende mailtje een kan er een factuur worden gemaakt. Waarna de accountant deze makkelijk kan versturen via Outlook of via Teams. “

Een klant werkt meestal al met SharePoint om documenten uit te wisselen of andere bestaande oplossingen, hoe zijn de oplossing van Microsoft dan hiermee geïntegreerd?

Dynamics 365 werkt goed samen met verschillende oplossingen. Documenten kunnen eenvoudig worden uitgewisseld via SharePoint. En dan is er nog het populaire Power BI, waarmee de accountant zijn klanten actueel en compleet inzicht kan bieden in hun bedrijfsprestaties. Uiteraard is Dynamics 365 te koppelen met allerlei andere pakketten – denk aan Visionplanner om jaarrekeningen op te stellen en allerlei scan- en herkensoftware zoals Blue10 of eVerbinding. Microsoft heeft een app store (genaamd App Source), met allerlei unieke apps, zoals barcodescanner-software en koppelingen met software van andere aanbieders.

Voor accountantskantoren betekent dit allemaal dat ze met alle software hun activiteiten zeer efficiënt kunnen uitvoeren. En dan niet alleen om de financiële administratie bij te houden, maar ook om andere, niet-financiële data uit het CRM- en ERP-systeem makkelijk te kunnen verzamelen, ordenen en deze te analyseren. Denk aan klantdata, logistieke data en productiedata. Dit biedt de accountant ook volop mogelijkheden om datagedreven adviezen te verstrekken en data goed te visualiseren en te presenteren. Kortom: de accountant kan uitgroeien tot dataregisseur.

Wat voor voordelen zijn er nog meer voor de accountant om met Microsoft te werken?

Companial is overtuigd dat er voor accountants interessante kansen liggen om hun klanten te adviseren hoe ze hun bedrijfsprocessen softwarematig kunnen ondersteunen. Dat is ook een van de redenen voor Companial geweest om het zogeheten 'Ready to start'-programma voor accountants te ontwikkelen. We bieden dat programma niet alleen aan accountants aan die zich voor hun eigen, uitvoerende werk willen verdiepen in de mogelijkheden die de Microsoft-software biedt. Het programma is ook bestemd voor relatiemanagers, zodat zij beter kunnen inschatten met welke problemen klanten worstelen en of ze mogelijk geholpen zijn met een softwarematige oplossing in de vorm van één of meerdere Microsoft-producten. Zodat ze hun klanten kunnen ondersteunen in de verbetering van hun IT-processen. Veel MKB-ondernemingen worstelen met die IT-processen, aan hulp op dit terrein is grote behoefte.

Maar hoe zal men omgaan met klanten die vertrouwd zijn met hun boekhoudpakket?

Aangezien de klant met meerdere Microsoft-producten werkt, zal de toetredingsdrempel voor de accountant om IT-advies te geven vrij laag liggen. De accountant raadt de klant immers aan om voort te bouwen op diens vertrouwde software en niet om iets radicaal anders te gaan doen. En ook als de financieel administratieve software niet van Microsoft is, kan de accountant van waarde zijn. Als accountant met kennis van het Power Platform – o.a. Power BI en Power Automate – kun je een klant goed adviseren in de verbetering van diens bedrijfsprestaties en processen. En daar heb je als accountant zelf in je eigen werk ook weer meer gemak van.

Meer weten? Neem contact op met Adrian Egas: adrian.egas@companial.com, +31 (0)6 47 07 06 85

 

 

Gerelateerde artikelen