Accountantskoepel wil AI aan banden leggen

De wereldwijde accountantsorganisatie ACCA eist vertrouwen in AI.

CEO’s en CFO’s die zijn aangesloten bij de internationale accountanskoepel ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) moeten het vertrouwen vergroten in AI. Ze moeten dit doen door de risico’s die samenhangen met AI te beperken in de organisaties waar ze leiding aan geven. ACCA is een wereldwijde organisatie van accountants en boekhouders die de opleiding tot Chartered Certified Accountant aanbiedt. Wereldwijd zijn er een kwart miljoen accountants aangesloten bij ACCA.

  • Britse accountantskoepel dringt er bij CEO’s en CFO’s op aan om het vertrouwen in AI te vergroten …
  • … door de risico’s te beperken die gepaard gaan met de implementatie ervan in organisaties 
  • actie ondernemen tegen AI-uitwassen en te zorgen voor adequaat toezicht en controle van AI-systemen

ACCA-leden op topposities moeten optreden tegen AI-uitwassen omdat generatieve AI een steeds grotere rol speelt in de boekhoudingen, accountancy en financiële rapportages van bedrijven. Financiële professionals moeten erop kunnen vertrouwen dat het toezicht op en de controle van AI-systemen adequaat is, aldus ACCA. [Artikel gaat verder na de advertentie voor CFO Day 2024]

De internationale accountantsorganisatie schrijft voor dat bedrijven moeten investeren in AI-geletterdheid om AI kritisch te kunnen evalueren. Ook moeten organisaties duidelijk kunnen communiceren met de belangrijkste betrokkenen en weloverwogen beslissingen kunnen nemen over financiële kwesties waarbij AI een rol speelt.

ACCA verwacht verder dat accountants op bestuurlijk niveau samenwerking in multifunctionele teams stimuleren. Financiële professionals moeten samenwerken met specialisten in IT, datawetenschap, juridische zaken en risicobeheer. Ook eist ACCA dat leden op bestuurlijk niveau zorgen dat er een raamwerk komt voor AI-beheer. Financiële professionals moeten voor kritische AI-toepassingen  duidelijk beleid, toezicht en governance vaststellen.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen