Aantal woningverkopen duikt onder de 200.000

Volgend jaar zakt het aantal woningverkopen naar verwachting naar 195.000. Voor 2019 verwacht het ING Economisch Bureau nog 210.000 woningverkopen.

De aanhoudende prijsstijgingen en het beperkte woningaanbod drukken de woningverkopen verder omlaag. De stijging van de woningprijzen vlakt naar verwachting verder af. Gedurende 2019 stijgen de woningprijzen gemiddeld zo’n 4,5 procent. 

Woningverkopen dalen naar 195.000 in 2020
De daling van het aantal woningverkopen zet door. Volgend jaar zakt het aantal woningverkopen naar 195.000 verwacht het ING Economisch Bureau. Dit jaar wisselen er naar verwachting nog zo’n 210.000 koopwoningen van eigenaar. Twee ontwikkelingen drukken het aantal woningverkopen verder omlaag. Allereerst zetten aanhoudende prijsstijgingen de betaalbaarheid verder onder druk. 

Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen. Tegelijkertijd wachten doorstromers vaker met het te koop zetten van hun woning, totdat ze zelf een woning hebben gekocht. Minder woningverkopen remt de economische groei, want woningverkopen zijn een belangrijke bron van economische activiteit. Wanneer iemand een woning koopt, betekent dit namelijk ook meer vraag naar makelaars- en notarissendiensten, klussers en meubels.

Prijsstijging halveert bijna in 2019
Gedurende 2019 stijgen de woningprijzen naar verwachting nog maar zo’n 4,5 procent. In 2018 lagen de prijzen in december gemiddeld nog zo’n 8,4 procent hoger dan het jaar ervoor. Dat betekent dat de prijsstijging nu dus met bijna de helft afzwakt. In 2020 vlakt de prijsstijging naar verwachting verder af naar 2,5 procent.

Lager aandeel woningverkopen in het verschiet
In de periode voor de crisis wisselden jaarlijks gemiddeld 5,5 procent van de koopwoningen van eigenaar. Het ING Economisch Bureau verwacht dat dit percentage de komende decennia zal dalen. Belangrijke redenen hiervoor zijn de toenemende vergrijzing en strengere regels rondom hypotheekverstrekking. Ouderen zijn in het algemeen namelijk honkvaster en minder snel geneigd te verhuizen dan jonge huishoudens. Strengere regels rondom hypotheekverstrekking maken dat er meer eigen vermogen nodig is voor het kopen van een woning dan vijf jaar terug. Hierdoor is het met name voor jonge koopstarters moeilijker om een woning te kopen dan voorheen.

Gerelateerde artikelen