Aantal groepsrechtszaken door beleggers in 2015 aanzienlijk gestegen

Het aantal rechtszaken dat groepen ontevreden aandeelhouders in de VS aanspanden tegen ondernemingen op grond van (de controle van) het jaarverslag, steeg in 2015 voor het derde achtereenvolgende jaar tot 71 .
Zo concludeert het rapport Accounting Class Action Filings and Settlements—2015 Review and Analysis van Cornerstone Research. 
 
“Niet alleen steeg het aantal aangespannen rechtszaken – dat gold ook de het totale verlies aan beurswaarde dat mede aanleiding (dan wel gevolg) was van die rechtszaken,” zegt Elaine Harwood,  vice president van Cornerstone Research. “Voor een fors deel gaat het daarbij om rechtszaken tegen bedrijven, genoteerd aan de NYSE. Het totale verlies dat de betrokken aandeelhouders leden was ruim twee keer zo groot als in 2014.”
 
Opgeteld werd er vorig in de zaken voor niet minder dan $2,6 miljard dollar geschikt. Daarmee kwam het totale schikkingbedrag, gemoeid met die groepszaken, bijna drie maal zo hoog uit als in 2014.
De Disclosure Dollar Loss Index voor dit soort kwesties, die in 2015 voor de rechter kwamen, kwam uit op een schadepost van $34,8 miljard, het op een na hoogste van de afgelopen 7 jaar.
 
Het aantal zaken tegen bedrijven met een hoofdkantoor buiten de VS steeg met 43%, tot het op een na hoogste aantal sinds 2005. Het aantal zaken tegen Chinese ondernemingen nam toe met liefst 75%.
Het aantal zaken dat volgde op meldingen over gebrekkige interne control (86%) was hoger dan in de afgelopen tien jaar, terwijl dat voor achteraf aangepaste jaarverslagen juist kleiner was. 
 
Vooral omstreden afschrijvingen leidden tot hoge schikkingsbedragen, in zaken waarin sprake was van niet compliant aan US GAAP rapporteren. In 11 gevallen kregen de klagers meer danb $133 miljoen uitgekeerd.
 
Gerelateerde artikelen