‘Aanscherping definitie geneesmiddelen voor de btw zorgt voor concurrentieverstoring’

MKB-Nederland en VNO-NCW maken 'ernstig bezwaar' tegen een conceptwetsvoorstel van het ministerie van Financiën waarin de definitie voor geneesmiddelen wordt aangescherpt in verband met de btw-heffing.

Die aanscherping zorgt volgens beide organisaties voor concurrentieverstoring tussen zelfzorggeneesmiddelen die onder de Geneesmiddelenwet vallen en vergelijkbare farmaceutische producten die op een andere manier worden gereguleerd. Dit probleem kan worden voorkomen, aldus de ondernemersorganisaties in een reactie op het wetsvoorstel, dat was gepubliceerd voor consultatie. 

Laag btw-tarief

De aanscherping is een reactie op de uitspraak van de Hoge Raad dat bepaalde tandpasta’s en zonnebrandmiddelen ook onder het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor geneesmiddelen vallen. Het ministerie van Financiën vindt die uitbreiding 'niet beoogd' en stelt voor om het verlaagde tarief alleen te laten gelden voor geneesmiddelen waarvoor op grond van de Geneesmiddelenwet een handelsvergunning is afgegeven.  

Onderscheid maken

Dit heeft tot gevolg dat circa 150 farmaceutische producten die vergelijkbaar zijn met zelfzorggeneesmiddelen, automatisch niet meer onder het tarief van 6 procent vallen. Het gaat hierbij onder meer om hoestdranken en oog- en oordruppels. Dat leidt volgens MKB-Nederland en VNO-NCW tot concurrentieverstoring. Zij stellen daarom een alternatief voor, waarbij een scherpere afbakening niet gepaard gaat met concurrentieverstoring.  Ook willen de ondernemersorganisaties een overgangsperiode van minimaal twee maanden voor de maatregel die 1 januari 2018 moet ingaan. Anders kunnen ondernemers in tijdsnood komen.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen