Aangehouden drugsaccountant is geen accountant

Limburgse omroep noemt fiscalist Joep H. ten onrechte een accountant.

Een misverstand van de Limburgse omroep L1, die gisteren meldde dat accountant Joep H. was opgepakt wegens een cocaïnezaak. Maar de desbetreffende persoon is geen accountant, maar een belastingadviseur.

Dat blijkt uit onderzoek van AccountantWeek.nl. Gisteren meldde de Limburgse zender L1 dat “de Schinnense accountant Joep H. (37) aangehouden is. Hij zou via zijn bedrijf in Beek nauw betrokken zijn bij cocaïnetransporten van duizenden kilo's”.

De aanhouding volgde na een inval in zijn bedrijf aan de Wethouder Sangersstraat in Beek, in het voormalige pand van de Rabobank. 

Joep wordt gezien als grote speler in de internationale cocaïneorganisatie, vervolgt de Limburgse omroep. “Volgens justitie is hij accountant van meerdere verdachten in dit dossier en heeft hij de financiële kennis in huis om bijvoorbeeld grote geldstromen te kunnen witwassen voor de organisatie.”

Op de desbetreffende locatie zit één kantoor dat op internet wordt aangeduid als accountantskantoor: Finvizi, waarvan Joep H gedeeltelijk eigenaar is. Hij is eveneens directeur van de sportschool die één deur verder gelegen is. Finvizi heeft ook een locatie in de Filipijnen.

Finvizi noemt zich echter geen accountantskantoor, maar als een kantoor voor administratieverwerking, het samenstellen van (jaar)rapporten en het opstellen van fiscale aangiften. De werkzaamheden worden uitgevoerd in de Filipijnen. 

De desbetreffende Joep H. van dit kantoor is geen accountant, maar fiscalist. Hij werkte ooit bij Accon Avm en ZR Accountants, voordat hij een eigen praktijk opende.

Twee jaar geleden werd hij geïnterviewd door Accountant.nl in een artikel over accountants- en belastingkantoren die doen aan offshoring. "De accountancy haalde vroeger veel omzet uit rapportages met een grondslag in de deponeringsplicht en de fiscaliteit”, vertelde hij bij die gelegenheid. “De focus is echter verschoven naar proactief financieel advies, daar wordt het geld verdiend. De administratieve verwerking wordt bijna gratis meegeleverd, maar iemand moet dat werk toch doen. Boekhoudpakketten zijn weliswaar vooruitstrevend, maar veertig procent van het werk is nog steeds handmatig."

Bij Finvizie wordt de telefoon niet opgenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen