5 tips om belastingvoordeel in te palmen

De helft van de startende ondernemers en zzp’ers checkt pas bij de aangifte inkomstenbelasting  of zij recht hebben op aftrekposten. Het gaat om ondernemers die zelf hun btw-aangifte regelen of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling.

Dat blijkt uit een peiling van de Belastingdienst. Drie op de tien beginnende ondernemers en zzp'ers weten niet wat voor gevolgen een verandering binnen hun onderneming heeft voor hun belastingen. Dit vergroot de kans dat startende ondernemers en zzp’ers belastingvoordelen mislopen. Daarom doet de Belastingdienst een oproep aan ondernemers: check regelmatig en tijdig waar je recht op hebt.

Zeven op de tien startende ondernemers en zzp’ers weten aan welke voorwaarden ze moeten voldoen voor de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Maar vaak komen ze te laat in actie om ervan te profiteren, signaleert de Belastingdienst. 

Om gebruik te maken van de belastingvoordelen is het nodig dat ondernemers regelmatig checken hoe ze ervoor staan, adviseert de fiscus. Bijvoorbeeld of ze voldoen aan het urencriterium om gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek, een bedrag van 6670 euro over 2021.

De Belastingdienst heeft voor starters en eenpitters vijf fiscale tips:

 1. Kijk op de website van de Belastingdienst (belastingdienst.nl/ondernemers) welke fiscale aftrekregelingen er zijn en welke voorwaarden hiervoor gelden.
   
 2. Houd gedurende het jaar in de gaten hoe jij er voor staat met je bedrijf om gebruik te kunnen (blijven) maken van aftrekposten. En stuur waar mogelijk bij.
   
 3. Voor sommige regelingen moeten ondernemers voldoen aan het urencriterium. Door corona zijn de regels voor bepaalde periodes versoepeld, waardoor je nu misschien wel voldoet. Check de versoepelingen via de website van de Belastingdienst.
   
 4. Was de winst vorig jaar te laag om de zelfstandigenaftrek te gebruiken? Dan kun een ondernemer het bedrag dat niet is gebruikt verrekenen in de volgende negen jaar verrekenen. Dit is de ‘niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek’. 
   
 5. Verandert er iets in de ondernemerssituatie of het bedrijf, check dan de gevolgen voor de belastingzaken. Bijvoorbeeld investeringen, uitbreiding of het aannemen van personeel. 
Gerelateerde artikelen