3 tips voor fiscaal voordeel voor starters

Bijna kwart van startende ondernemers en zzp’ers heeft weinig benul van de opstartkosten als ze een bedrijf oprichten. Zo verzuimen ze om btw terug te vragen over de zakelijke kosten die zij maken voordat ze zich inschreven bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld uitgaven voor een website of briefpapier. 

Een ander potentieel voordeel dat veel starters ontgaat, is dat van de uren die ze besteden aan hun onderneming voordat ze zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dier uren tellen mee voor het urencriterium. Tussen 1 januari 2021 en 1 oktober 2021 startten 46.323 nieuwe bedrijven, een stijging van 7 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2020 .

De Belastingdienst heeft drie tips voor starters om de vele fiscale douceurtjes niet verloren te laten gaan.

1.         Volg een gratis online voorlichtingsbijeenkomst ‘Goede start met de Belastingdienst’. Hier word je bijgepraat over de belangrijkste belastingzaken waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Zoals de administratie, btw en inkomstenbelasting. Ook kun je via de chat meteen vragen stellen aan belastingexperts.

2.         Doe de OndernemersCheck (belastingdienst.nl/starters) om te zien of de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Zo ja, dan kun je mogelijk gebruikmaken van ondernemersfaciliteiten, waardoor je minder belasting betaalt.

3.         Als ondernemer doe je in principe altijd btw-aangifte. Kijk welke btw-tarieven gelden voor jouw onderneming. En breng de btw in rekening bij je klanten. Wil je zeker weten dat je de btw bij je btw-kwartaalaangiften op tijd kunt betalen? Zet dan de btw die je ontvangt van klanten direct apart.

 

 

Gerelateerde artikelen