18 maanden cel geëist voor omzetbelastingfraude met stichtingen

Verdachte heeft volgens het OM als feitelijk leidinggevende van twee stichtingen gedurende vijf jaar de belastingdienst moedwillig getild.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank in Den Bosch 18 maanden gevangenisstraf geëist tegen een verdachte voor omzetbelastingfraude met zijn twee stichtingen. 

Het OM verwijt de verdachte dat hij structureel te hoge teruggaven omzetbelasting claimde die hij grotendeel voor eigen levensonderhoud aanwendde.

Verdachte heeft volgens het OM als feitelijk leidinggevende van twee stichtingen gedurende vijf jaar de belastingdienst moedwillig getild door veel te veel voorlopige teruggave te vorderen en vervolgens te weinig terug te betalen. Vervolgens sluisde hij het geld weg naar privé rekeningen van hemzelf en anderen. Hij heeft met zijn handelen de belastingdienst voor meer dan 300.000 euro benadeeld. De belastingdienst zal dit bedrag vorderen.

Ernst van de feiten
Iedereen moet belasting betalen. Privé personen alsmede bedrijven en instellingen. Met de BTW wordt de staatskas gevuld en kan de overheid vanuit de publieke middelen uitgaven doen die ten goede komen aan ons allen. Door dit systeem te frustreren benadeelde verdachte de staat en daarmee medeburgers, aldus de officier. In dit geval heeft verdachte het geld ook opgemaakt door ervan te leven, zonder er dus voor te werken. Het moet verdachte heel duidelijk worden gemaakt dat zijn handelen volstrekt ontoelaatbaar is. Verdachte had daarbij ook nog eens een voorbeeldfunctie als gemeenteraadslid.

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet op 29 april uitspraak.

Gerelateerde artikelen