NOB-commentaar op ontwerpwijzigingen renteaftrekbeperkingen in de Wet Vpb 1969

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft vandaag haar commentaar op de internetconsultatie over de Ontwerpwijzigingen van enkele specifieke renteaftrekbeperkingen in de Wet Vpb 1969 naar het ministerie van Financiën gestuurd.

Ten aanzien van de wijziging van artikel 10a Wet Vpb 1969 en de introductie van het begrip ‘samenwerkende groep’, maakt de NOB zich ernstig zorgen over de rechtsbescherming. Het begrip krijgt in de Ontwerpwijzigingen nauwelijks een materiële invulling en dat maakt het bijzonder lastig om de omvang het begrip ‘samenwerkende groep’ te bepalen. De open norm levert een onwenselijke onzekerheid op voor de (overname)praktijk, terwijl het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat juist is gebaat bij duidelijkheid en zekerheid over de aftrekbaarheid van rente.

Ten aanzien van de wijziging van artikel 15ad Wet Vpb 1969 en het aanpassen van eerder overgangsrecht overschrijdt de wetgever naar mening van de NOB de grenzen van rechtszekerheid. Belastingplichtigen moeten kunnen vertrouwen op overgangsrecht en hebben daar ook naar gehandeld. Primair pleit de NOB daarom voor om aanpassing van het overgangsrecht alleen te laten gelden voor gevallen waarin op of na 1 januari 2017 een oude fiscale eenheid met bestaande overnameschulden worden gevoegd in een nieuwe fiscale eenheid.

In de Ontwerpwijzigingen wordt overigens aangegeven dat de wetgever nut en noodzaak van artikel 15ad Wet Vpb 1969 zal heroverwegen in het kader van het Base erosion and profit shifting (BEPS)-project van de OESO en de Europese Anti-Tax Avoidance Directive (ATAD).

Lees ook:

Gerelateerde artikelen