Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft het wetsvoorstel Common Reporting Standard (CRS) ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel regelt de implementatie in nationale wetgeving van Richtlijn 2014/107/EU en van de door de OESO ontwikkelde CRS. Door de invoering van CRS worden grensoverschrijdende belastingfraude en belastingontduiking aangepakt.
Een financieel adviseur in New York hielp Chinese bedrijven aan een notering op de NYSE via ‘reverse mergers’. Wat hij verzweeg was dat hij en zijn vrouw stiekem 5% van de aandelen van de lege vennootschap hadden verworven – waarmee zij miljoenen extra verdienden.
Slechts 1 op de 200 start-ups schaalt op tot een onderneming met meer dan 10 miljoen omzet binnen vijf jaar. Dit blijkt uit onderzoek van THNK en Deloitte Fast Ventures naar de succesfactoren van 400.000 start-ups. Ervaren leiderschap, een concept dat is gericht op schaalbaarheid en het juiste lanceringsmoment zijn de belangrijkste factoren die invloed hebben op het succes van snelgroeiende start-ups, ook wel scale-ups genoemd.
Gerard van Olphen RA vertrekt als topman van verzekeraar Vivat, voorheen Reaal. Hij treedt per direct terug. Albert Bakker zal als voorzitter van de Raad van Bestuur fungeren gedurende de periode die nodig is om een nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur te benoemen.
De Belastingdienst meldt dat er vanaf 16 september een rekenhulp beschikbaar is waarmee gecheckt kan worden welke gevolgen het afschaffen van de ouderentoeslag heeft voor belastingplichtigen.
SP-leider Emile Roemer wil de btw verlagen van 21 naar 19 procent. Hij zei dat maandagochtend in Goedemorgen Nederland van WNL. Volgens Roemer is de btw-verhoging in 2012 ten koste gegaan van het midden- en kleinbedrijf.
Van de 13,1 miljoen burgers met een belastbaar inkomen uit werk en woning hadden ruim 850.000 mensen in 2014 een inkomen van meer dan 56.531 euro. Die vallen in het hoogste belastingtarief van 52 procent. 5,4 Miljoen Nederlanders betaalden wel belasting maar werkten niet. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een speciale heffing op financiële transacties in de EU is weer een stap dichterbij gekomen. De elf EU-landen die deze financiële transactietaks (FTT) willen instellen, hebben nog geen doorbraak bereikt, maar zijn wel nader tot elkaar gekomen.
Een groot deel van de beursgenoteerde bedrijven geeft beleggers te weinig inzicht over schulden bij de bank. Dat stelt beleggersvereniging VEB na eigen onderzoek onder 33 bedrijven. Volgens de VEB schoot ruim 1 op de 3 bedrijven in hun jaarverslag te kort bij het verstrekken van informatie over schuldafspraken.
Op 8 en 9 oktober vindt de tweede editie plaats van het Fraude Film Festival in het Amsterdamse filmtheater EYE. Twee volle dagen met films en documentaires over fraude en de bestrijding ervan. Partners van het Fraude Film Festival zijn onder meer de NBA en Deloitte.
Het aantal colleges dat in hoogste instantie bestuurszaken behandelt, wordt teruggebracht van drie naar een. Hiermee wil het kabinet de hoogste bestuursrechtspraak vereenvoudigen. Ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wordt opgeheven.
De nieuwe bijtellingsregels die het kabinet wil doorvoeren, zorgen voor een massale uitstroom uit de voordelige bijtellingstarieven. Uit een doorrekening van VWE voertuiginformatie en -documentatie blijkt dat bijna driekwart van de nieuw te verkopen zakelijke auto's in 2016 in een hogere bijtellingscategorie terechtkomt.
De kosten voor een werkruimte in uw woning zijn bijna nooit aftrekbaar. Om fiscaal als werkruimte te kwalificeren moet er namelijk sprake zijn van een zelfstandige ruimte. M.a.w. deze ruimte moet aan een willekeurige derde te verhuren zijn. Gaat u uw onderneming echter uitoefenen vanuit uw huurwoning dan komt die aftrekpost opeens een stuk dichterbij. U kunt er dan voor kiezen het huurrecht als zakelijk aan te merken. De huur wordt daarmee aftrekbaar van uw winst. Dat is een forse aftrekpost! Hof Amsterdam heeft deze constructie al in 2008 een keer goedgekeurd. Tot grote schrik van veel ondernemende huurders besliste Hof Den Haag dit voorjaar volstrekt tegengesteld. En wees de kostenaftrek af. Wat is nu de status van deze aftrekpost?
Een maatschap en een vennootschap onder firma lijken veel op elkaar. Het grote verschil is de aansprakelijkheid van de deelnemers. Waar een firmant in een vof hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof, is een maat in een maatschap dat slechts voor een evenredig gedeelte. Geldt dat nu ook voor de belastingschulden van een maatschap? Nee, vindt Hof Den Haag in het geval van een onroerend goed-maatschap van twee broers met een btw schuld van € 1,2 miljoen. De belastingdienst mag elk van de maten aansprakelijk stellen voor de volledige btw-schuld. En niet slechts ieder voor de helft – zoals de aangesproken broer verdedigde. Toch een hoofdelijke aansprakelijkheid dus!
Veel werkgevers blijken het betalen van de transitievergoeding aan een langdurig zieke werknemer als onrechtvaardig te beschouwen. En zinnen op een list. Zo was te lezen in de Volkskrant van 30 juli jl. Hoe zit het ook alweer?
De minimumwaarderingsregel is niet van toepassing bij afkoop van een aanspraak op lijfrente of periodieke uitkeringen. Het besluit waarin staatssecretaris Wiebes van Financiën dit goedkeurt is vandaag in de Staatscourant gepubliceerd.
De Hoge Raad heeft vandaag geoordeeld dat een iPad een computer is en geen telefoon. Daarmee wordt een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam uit september 2014 vernietigd. De staatssecretaris van Financiën was tegen deze uitspraak in cassatie gegaan en krijgt nu van de Hoge Raad gelijk.
Het DOJ geeft het eindelijk toe: het is beter directeuren te vervolgen dan een boete op te leggen aan een NV
De nachtmerrie van elke accountant (in-business): je ontdekt iets héél ernstigs in of buiten de boeken van je broodheer. Wat doe je dan?
Wereldwijd begint het gebruik van Data & Analytics (D&A) bij steeds meer bedrijven gemeengoed te worden, maar ondernemingen weten het gebruik van data-analyses in slechts beperkte mate om te zetten in een beter resultaat en meer winst. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG onder ruim 800 bestuurders van ondernemingen in ruim 15 landen.
De overgrote meerderheid (87%) van de Nederlandse CFO’s is van plan de komende periode in te zetten op digitalisering van de financiële afdeling door vooral te investeren in data-analyse (45%), risicomanagement (34%) en accountingprocessen (29%). Dit blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals, onder 200 CFO’s en financieel directeuren in Nederland.
De Commissie Wetsvoorstellen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft commentaar gegeven op de Brief van staatssecretaris Wiebes van Financiën met de uitwerking van de oplossingsrichtingen voor het pensioen in eigen beheer.
Nadat de aantallen enkele jaren fors stegen lijkt het voorzichtige herstel van de economie nu ook het aantal faillissementen te doen afnemen. Vorig jaar met 9%, dit jaar met 7%. Alleen Italië en Noorwegen (!) vormen een uitzondering.
Nu er steeds meer wordt hervormd en pensioendeelnemers steeds meer keuze krijgen, staan de belanghebbenden in de publieke en private sector onder druk om hun strategieën voor pensioenen op de lange termijn te verstevigen en te verduidelijken, zo blijkt uit onderzoek van EY. Ook zouden pensioenuitvoerders proactiever moeten handelen bij het helpen van pensioendeelnemers, zodat die beslissingen kunnen nemen die het meest bevorderlijk zijn voor hun financiële situatie.
Hermen Barendregt RA wordt per 16 november de nieuwe financieel directeur van totaalinstallateur Van Dorp. Hij neemt dan het stokje over van John Struijk, die 32 jaar verantwoordelijk was voor de financiële zaken van het landelijk opererend installatiebedrijf.
Uit onderzoek van Page Personnel blijkt dat finance- en accountingmedewerkers, ondanks automatisering, niet voor hun baan vrezen. Maar om straks niet buitenspel te staan, zal financieel personeel zich wel moeten ontwikkelen en nieuwe vaardigheden moeten aanleren.
De recente aanpassing die minister Asscher doorvoerde in de financiering van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen lijkt onhoudbaar te worden.
Het kindgebonden budget inclusief de alleenstaande ouderkop moet bij de berekening van de kinderalimentatie niet in mindering komen op de kosten van het levensonderhoud van kinderen. Dat adviseert advocaat-generaal Fred Hammerstein de Hoge Raad. Volgens hem moet het kindgebonden budget worden opgeteld bij het inkomen van de ouder die het budget ontvangt en op die manier meewegen bij diens draagkracht.
Omdat een giftenaftrek geen persoonsgebonden aftrek is, is het niet mogelijk om, in tegenstelling tot de persoonsgebonden aftrek, bij een overschrijding van de maximumaftrek het restant door te schuiven naar een volgend jaar. Aldus oordeelde Gerechtshof Den Bosch onlangs.
Manifesto, de nieuwe landelijke keten van Business Coaching en Personal Accountants, heeft de afgelopen tijd samen met Vanenburg Software en het Yuki boekhoudplatform gewerkt aan een real time scorebord voor MKB-ondernemers.
Door verliescompensatierechten ook in jaren van laagconjunctuur niet of niet volledig te waarderen, zijn gepubliceerde winsten van beursgenoteerde ondernemingen systematisch vertekend. Dit blijkt uit recent onderzoek van het lectoraat Accountancy en Controlling van hogeschool Windesheim.
Het is onvoldoende duidelijk of de 440 miljard euro die de afgelopen vijf jaar aan noodsteun zijn gegeven aan Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en Cyprus ook echt effectief worden besteed. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer donderdag.
Het kantoor kreeg de boete opgelegd door de SEC, omdat het uiteindelijk zelf gesignaleerde ‘red flags’ negeerde in de boekhouding van een uitzendbureau en toch een goedkeurende verklaring gaf – die dus ‘false and misleading’ bleek te zijn.
De Nederlandse zorginstellingen haalden in 2014 met 2,0% het hoogste rendement ooit. Dat blijkt uit de Barometer Nederlandse gezondheidszorg en de bijbehorende financiële stresstest van EY. Dit jaarlijkse benchmarkonderzoek omvat bijna 900 zorginstellingen. In 2013 was hun rendement nog 1,8%.
Gemiddeld MKB bedrijf lijdt ruim £20.000 schade door verkeerde adviezen. Ook van accountants!
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl