Het Duitse grondwettelijke hof heeft de weg vrijgemaakt voor een EU-herstelfonds van honderden miljarden euro's om de coronacrisis te bestrijden. Rechters van het constitutionele hof oordeelden dat bezwaren tegen de financiële steun van enkele Duitsers ongegrond waren. Door de klacht kon het herstelfonds, dat alle lidstaten van de Europese Unie moeten goedkeuren, nog niet worden ingezet.
Het echte herstel van de horeca vindt waarschijnlijk pas volgend jaar plaats, ondanks dat de terrassen volgende week onder voorwaarden weer open kunnen. Volgens economen van ING lukt het de sector namelijk niet meer om al het omzetverlies uit 2020 dit jaar goed te maken. De kenners hebben hun verwachtingen voor cafés en restaurants naar beneden bijgesteld aangezien de lockdown langer duurt dan eerder voorzien.
De uitstoot van CO2 stijgt dit jaar weer tot bijna het niveau van 2019, verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA). Daarmee wordt de afname uit het coronajaar 2020, toen de vraag naar energie daalde omdat onder meer kantoren leeg bleven en er veel minder gereden werd, weer grotendeels tenietgedaan. Vooral het gebruik van kolen stijgt hard dit jaar.
Grote winkelketens als HEMA, Intergamma en Blokker zijn "verheugd" over de mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen waardoor ze hun deuren naar verwachting per 28 april weer 'normaal' kunnen openen. Maar zolang de versoepelingen nog niet zijn bekrachtigd blijven ze huiverig voor teleurstellingen.
Voor veel mensen is nog altijd onduidelijk waar ze met pensioenklachten terechtkunnen. Volgens Ombudsman Pensioenen Henriëtte de Lange zouden pensioenfondsen de klachtenprocedure veel beter kenbaar moeten maken. Het is niet voor het eerst dat de Ombudsman de tekortkoming signaleert.
Topman Chris Vogelzang en commissaris Gerrit Zalm vertrekken bij Danske Bank. Dit nadat bekend werd dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar voormalige bestuurders van ABN AMRO. De bank schoot tekort bij het tegengaan van witwassen.
ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen. Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN AMRO loopt nog.
Europese banken gaan de komende vijf jaar EU-obligaties en ander Europees schuldpapier uitgeven om het economisch herstel van de coronacrisis te kunnen financieren. Tot eind 2026 gaat de Europese Commissie op die manier 800 miljard euro ofwel jaarlijks gemiddeld circa 150 miljard euro op de kapitaalmarkt ophalen voor het Europese herstelfonds waar de EU-leiders het vorig jaar over eens werden. De commissie heeft alles nu op orde om daarmee te beginnen op 1 juli, zei EU-commissaris Johannes Hahn (Begroting) in Brussel.
Amsterdam krijgt een speciale beurs waar bedrijven en instanties gegevens kunnen delen. De beurs, met de naam Amsterdam Data Exchange, of AMdEX, moet een neutrale plek worden en als een soort openbare voorziening gaan werken. De leveranciers van de data kunnen daarbij bepalen hoe die gebruikt mag worden.
Nederland exporteerde in februari 4,5 procent meer goederen dan een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging van de uitvoer na 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de export van chemische producten en machines nam sterk toe.
Ondanks de coronacrisis blijft het aantal bedrijven in Nederland gestaag groeien. Aan het einde van het eerste kwartaal telde de Kamer van Koophandel (KVK) 2.109.363 geregistreerde bedrijven, ruim 90.000 meer dan een jaar eerder. In de maanden van gedwongen winkelsluitingen startten vooral veel ondernemers een nieuwe webshop.
Bedrijven die het vooral moeten hebben van de export, worden stapje voor stapje optimistischer. Volgens een peiling door ondernemersvereniging evofenedex en kredietverzekeraar Atradius heeft inmiddels iets minder dan de helft van de ondervraagde bedrijven te maken met de negatieve impact van de coronapandemie. Dat is voor het eerst sinds het begin van de crisis.
Nu de gevolgen van de brexit zichtbaar worden, overwegen steeds meer Britse bedrijven zich in Nederland te vestigen. Inmiddels zijn er al zo'n zeshonderd bedrijven die mogelijk de Noordzee over willen trekken, zegt de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) tegen BNR Nieuwsradio.
De kosten per deelnemer bij pensioenfondsen zijn de afgelopen vijf jaar sneller gedaald dan in het verleden, maar niet alle pensioendeelnemers in Nederland profiteren daarvan. Met name kleinere fondsen blijven relatief hoge kosten hebben. Dat blijkt uit een onderzoek naar de ontwikkelingen in uitvoeringskosten van pensioenfondsen door adviesbureau Quint over de periode 2015-2019.
Zeker 24 miljoen werknemers in 25 van de 27 EU-lidstaten gaan over uiterlijk twee jaar een klap meer verdienen. Dat komt omdat heel Europa tegen die tijd een fatsoenlijk minimumloon zal hebben, schrijft het AD.
Het Centraal Planbureau is iets voorzichtiger geworden over de groei van de economie dit jaar. In een nieuwe raming gaat de overheidsinstantie uit van 2,2 procent groei dit jaar, waar de verwachting eind 2020 nog 2,8 procent was. Daarbij moet worden aangetekend dat destijds rekening werd gehouden met een grotere dip in 2020. Voor volgend jaar wordt een groei van 3,5 procent verwacht.
De Europese Commissie is een formeel onderzoek begonnen naar de stroombeurs EPEX SPOT. Het dagelijks EU-bestuur heeft zorgen over de dominante positie van het handelsplatform waar elektriciteitsbedrijven en grootverbruikers hun stroom kunnen inkopen. Daardoor zouden concurrenten in minstens zes lidstaten, waaronder Nederland, in hun activiteiten worden gehinderd.
Nederlanders waren in maart veel positiever over de economische situatie in vergelijking met een maand eerder. Dat is in lijn met het algehele sentiment in de Europese Unie en de eurozone, waar ook sprake was van een verbetering van het consumentenvertrouwen. Dat staat in een nieuwe raming van de Europese Commissie.
De ESMA heeft een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd aan kredietbeoordelaar Moody's vanwege belangenverstrengeling.
De algehele bedrijvigheid in de eurozone is voor het eerst in een half jaar gegroeid. Dat was vooral te danken aan een sterke groei van de bedrijvigheid van de industrie, valt op te maken uit cijfers van de Britse marktonderzoeker IHS Markit. De dienstensector, waar onder meer de reiswereld maar ook winkels onder vallen, kromp nog. Dat gebeurde wel aanzienlijk minder hard dan de afgelopen maanden.
In Nederland neemt het aantal faillissementen in 2021 met 44 procent toe ten opzichte van vorig jaar, blijkt uit de faillissementsvooruitzichten van Atradius.
Ruim 6 op de 10 bedrijven verwachten dat de export in 2021 met 9 procent zal stijgen. Dit blijkt uit de 23e editie van Trends in Export, het jaarlijkse onderzoek van Atradius en evofenedex naar trends, knelpunten en verwachtingen van de Nederlandse export.
De Kamer van Koophandel (KVK) viert dat het Handelsregister honderd jaar bestaat. Op 17 maart 1921 werd Thiessen Wijnkoopers uit Maastricht als eerste bedrijf ingeschreven. Het is een van 2331 bedrijven die sinds 1921 in het Handelsregister staan en nu nog steeds actief zijn.
Het gaat nog jaren duren voordat de luchtvaart is hersteld, waarschijnlijk tot 2024 of 2025. Dat verwacht het economisch bureau van ING. De luchtvaart is een van de sectoren die het zwaarst is getroffen door de coronacrisis. De bank voorziet een begin van herstel in de tweede helft van dit jaar en daarbij zullen vakantiereizen het snelst terugkeren.
De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in februari een stuk lager vanwege de aanhoudende lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen in veel Europese landen.
Ondernemersorganisatie MKB-Nederland is blij dat de wettelijke betaaltermijn voor grote bedrijven aan het midden- en kleinbedrijf "eindelijk" wordt gehalveerd naar dertig dagen. "Gewoon op tijd je geld krijgen is voor ondernemers ontzettend belangrijk, en juist nu", zegt voorzitter Jacco Vonhof.
De leasemarkt voor kapitaalgoederen zoals (bouw)machines, trucks en bussen is vorig jaar in Nederland, na zeven jaren van groei, met ruim 14 procent gekrompen, meldt het FD. Vooral kleine mkb-bedrijven stelden door de coronacrisis investeringen massaal uit, blijkt uit gegevens die zijn verzameld door branchevereniging Leasing Nederland-NVL.
De economische schade van de coronacrisis voor de toerismesector in Amsterdam is enorm. Economen van ABN AMRO schatten dat de toeristische bestedingen in de hoofdstad dit jaar met 8 miljard euro zullen dalen ten opzichte van 2019. Bovendien zal de pandemie ook een blijvend negatief effect hebben op het aantal, vooral zakelijke, bezoekers.
Er wordt niet minder via internet verkocht, ook al gaan de winkels in steeds meer landen weer open na versoepelde coronamaatregelen. Dat zegt Dan Schulman, de topman van betalingsbedrijf PayPal in een interview met persbureau Bloomberg. "Het zal nooit meer worden zoals het was", denkt hij.
De ministers van Financiën van de negentien eurolanden (Eurogroep) willen zich na de pandemie vooral richten op het verminderen van de staatsschulden die door de coronasteunmaatregelen omhoog zijn geschoten. "Zodra het herstel flink onderweg is, moeten de eurolanden hun toegenomen schulden aanpakken door middel van hun begrotingsstrategieën voor de middellange termijn", schrijven ze in een gezamenlijke verklaring.
De grote pensioenfondsen in Nederland zijn er afgelopen maand iets beter voor komen te staan. Geholpen door de stijgende rente op de financiële markten en de stijgende beurskoersen liepen hun zogeheten dekkingsgraden op. Die graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.
Ondernemers die als gevolg van de coronacrisis met schulden kampen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst of bij financiers moeten lang de tijd krijgen om aan hun verplichtingen te voldoen. Daarvoor pleit Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW in een interview met de Volkskrant. Thijssen zei geschrokken te zijn van plannen van politieke partijen om de lasten te verzwaren.
Het Openbaar Ministerie verdenkt ABN AMRO nu ook van schuldwitwassen. Dat betekent dat justitie met een extra verdenking is gekomen in het lopende onderzoek naar mogelijke overtredingen door de bank bij het tegengaan van witwassen, bevestigt een woordvoerster van het OM na berichtgeving door De Telegraaf.
Ruim 77.000 ondernemers hebben aangegeven gebruik te willen maken van de vierde ronde van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat aantal ligt iets lager dan de 81.000 aanvragen die bij de derde ronde van de loonsubsidieregeling binnenkwamen bij het UWV. Het loket voor NOW 4 sloot zondagnacht om 00.00 uur.
De coronacrisis heeft de markt voor kantoren een aanzienlijke klap toegebracht. Nadat thuiswerken de norm was geworden, hadden werkgevers in Nederland even geen behoefte aan nieuwe werkplekken voor hun personeel. Via leden van makelaarsvereniging NVM werd daardoor een kwart minder kantoorruimte verkocht of verhuurd.
Het aantal faillissementen in Nederland was ook in februari lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Rechters spraken vorige maand 173 keer een faillissement uit. Dat zijn er 232 minder zijn dan in februari 2020, meldt de Raad voor de rechtspraak.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl