Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het aantal uitgesproken faillissementen op het laagste niveau in 30 jaar, wat mogelijk te maken heeft met de coronasteun vanuit de overheid. Vorige maand zijn 109 bedrijven en instellingen bankroet verklaard. Dat aantal is exclusief eenmanszaken.
De industriële productie van landen in de eurozone is in de maand mei lager uitgevallen in vergelijking met een maand eerder. Met name bij de productie van energie en kapitaalgoederen als machines was sprake van een daling. Op jaarbasis was wel sprake van een stevige toename.
Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft zijn verwachtingen voor de vraag naar olie naar beneden bijgesteld. Door de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus zal de economische groei in met name Aziatische landen afzwakken. Zo zijn er in bijvoorbeeld China, Vietnam en Indonesië nieuwe lockdowns ingesteld.
Rabobank heeft in het afgelopen halfjaar de winst stevig opgevoerd. De bank profiteerde van het economisch herstel, maar kon ook weer over een flink deel van het geld dat eerder apart werd gezet vanwege het risico op slechte leningen beschikken. De bank zag de marktomstandigheden verbeteren, maar waarschuwt wel dat het lage rentetarief de komende tijd een uitdaging blijft. De bank sluit niet uit dat meer klanten op den duur negatieve rente moeten gaan betalen.
Optimisme over economisch herstel en toenemende tekorten aan personeel beginnen door te sijpelen in de loonafspraken tussen werkgevers en werknemers.
Veel freelancers in de zakelijke dienstverlening hebben vanwege de coronacrisis hun uurtarief verhoogd. Dat meldt de marktplaats voor freelancers Fiverr.
De vraag naar personeel in Nederland neem de laatste tijd toe, merken detacheerders en uitzendorganisaties. Volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) worden er weer meer opdrachten vergeven dan in dezelfde periode vorig jaar. En volgens laatste cijfers van de brancheorganisatie voor uitzendorganisaties ABU is er ook beduidend meer werk voor uitzendkrachten.
Het aantal mensen dat positief is over de Nederlandse economie is flink gegroeid.
Banken willen helpen energietransitie te versnellen.
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft eerst last van de maatregelen tegen klimaatverandering, daarna kan het er pas van profiteren. Zo zullen belastingvoordelen komen te vervallen, maar kunnen investeringen in kennis en de ontwikkeling van technologieën de bedrijven verder vooruit helpen. Dat zeggen economen van ING, ABN AMRO en de Rabobank.
Het rapport van het IPCC moet de doodsklap zijn voor kolen, olie en gas, zegt VN-chef António Guterres in een reactie op het vandaag gepresenteerde klimaatrapport.
De Nederlandse pensioenfondsen zijn er vorige maand slechter voor komen te staan als gevolg van de dalende rente, meldt pensioenverzekeraar Aon.
Het IMF heeft maandag een bedrag van 650 miljard dollar (ruim 547 miljard euro) goedgekeurd om landen te helpen de coronacrisis te doorstaan.
De verkoop van nieuwe bedrijfswagens, zoals vrachtwagens, bussen en bestelbusjes, in de Europese Unie is in juni verder toegenomen.
De wereldeconomie trekt volgend jaar waarschijnlijk harder aan dan eerder voorspeld. Maar de vooruitzichten zijn vooral beter geworden in rijke landen. Voor veel ontwikkelingslanden is het beeld juist somberder dan een paar maanden terug, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij zijn nieuwe ramingen.
Gemeenten die zelf grond aankopen voor woningbouw slagen er beter in om huizen te bouwen. Zonder deze hulp van gemeenten dreigen grootschalige projecten de komende jaren zelfs helemaal vast te lopen. Marktpartijen kunnen de lasten en risico's door de immense omvang niet in hun eentje dragen. Dat concludeert Deloitte volgens BNR na onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Shell gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak.
De energietarieven lopen flink op doordat de vraag naar gas groter is dan het aanbod. Ook de opwekking van elektriciteit is in juli erg duur. Dat concludeert vergelijkingssite Pricewise na eigen onderzoek.
Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro's compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers. Volkswagen gaat in beroep tegen de uitspraak.
Het Amerikaanse technologieconcern Google heeft in Frankrijk een boete gekregen van 500 miljoen euro vanwege de schending van auteursrechten. Volgens de Franse mededingingsautoriteiten heeft Google niet voldaan aan een bevel om een deal te sluiten met Franse mediabedrijven over het plaatsen van hun nieuwsberichten op het eigen platform.
Het kabinet moet extra steun bieden aan de evenementenbranche nu een groot deel van het festivalseizoen in het water dreigt te vallen vanwege het fors toenemende aantal coronabesmettingen. Ook moet er snel duidelijkheid komen over wat er straks nog wel kan. Dat stellen de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) maandag in een gezamenlijke verklaring.
Menno Snel stopt als bestuurder van ambtenarenpensioenfonds ABP.
Directeur Pieter Lakeman van Swapschade BV gaat namens tien mkb-bedrijven in cassatie tegen een arrest van het Gerechtshof Amsterdam. Zij leden enorme schade door het afsluiten van renteswap-contracten met ABN AMRO. Het Hof bepaalde bij vervroegde uitspraak dat de bank hen géén schadevergoeding hoeft te betalen.
De Nederlandse industrie is coronajaar 2020 in doorsnee beter doorgekomen dan het gemiddelde van de lidstaten van de Europese Unie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kromp de toegevoegde waarde, het verschil tussen de marktwaarde van de productie en de daarvoor ingekochte grondstoffen, van de industriële sector vorig jaar met 2,6 procent. De krimp van de EU-landen bij elkaar was gemiddeld 7 procent.
Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) lag het aantal startende ondernemers weer op het niveau van voor de crisis. In totaal telde Nederland op 1 juli ruim 2,1 miljoen bedrijven.
De Nederlandse vliegreisbranche herstelt zich zichtbaar van de coronacrisis. Zo is het aantal internationale vluchtboekingen teruggekeerd naar bijna de helft van het niveau van voor de pandemie. Dat meldt betalingsdienstverlener Mastercard op basis van internationaal onderzoek.
Het vestigingsklimaat in Nederland voor bedrijven wordt slechter en dat moet een nieuw kabinet gaan oplossen, schrijven werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en een vijftigtal gemeenten in een manifest aan de informateur. Onder meer het gebrekkige stikstofbeleid en het negatieve sentiment ten aanzien van internationale bedrijven helpen niet mee. De organisaties pleiten voor minder regels, een stabiel beleid en voor meer investeringen.
Het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de economie van zowel de Europese Unie als de eurozone is deze eeuw nog niet zo hoog geweest. Door een sterke toename van dat sentiment in juni, nu de coronamaatregelen in veel landen worden versoepeld, werd de hoogste stand in 21 jaar bereikt. Dat meldt de Europese Commissie.
De financieel-economische criminaliteit in Nederland daalt. Dat blijkt uit de Economic Crime Survey Nederland 2021 van PwC. Dat is opvallend, want algemeen wordt aangenomen dat meer thuiswerken juist uitnodigt tot meer fraude, cybercriminaliteit en andere integriteitsdelicten.
De EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de verdeling van honderden miljarden aan landbouwsubsidies voor de komende jaren. Het akkoord, dat drie jaar op zich liet wachten, moet de Europese landbouw klimaat- en milieuvriendelijker maken.
Een verdere kaalslag in de winkelstraat lijkt niet te voorkomen. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie van non-foodwinkels INretail op het moment dat Nederland weer verder van het coronaslot af is. Gemeenten zouden volgens de organisatie met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen goed moeten nadenken over wat ze in de toekomst willen met de stads- en dorpscentra.
Familiebedrijven herstellen vaak sneller van een economische crisis dan niet-familiebedrijven.
Verreweg de meeste bedrijven hadden volgens het CBS geen behoefte om vanwege de coronacrisis extern vermogen aan te trekken.
De Nederlandse economie herstelt zich naar verwachting sneller dan eerder voorzien, nu het aantal coronabesmettingen afneemt en de vaccinatiegraad toeneemt. Volgens een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB) zal de economische groei zowel dit jaar als volgend jaar boven de 3 procent uitkomen. Daarnaast zal de werkloosheid komende tijd waarschijnlijk niet heel hard oplopen. De permanente economische schade van de coronapandemie lijkt daarmee beperkt te blijven, aldus de belangrijke adviseur van het kabinet.
Maar liefst de helft van alle zakelijke transacties op krediet in Azië wordt te laat betaald.
IKEA moet in Frankrijk een boete van 1 miljoen euro betalen vanwege het bespioneren van onder anderen personeelsleden. De Franse tak van het meubelconcern is schuldig bevonden aan het oneigenlijke gebruik van persoonsgegevens, oordeelde de rechter. Verder werd een voormalig directeur, Jean-Louise Baillot, veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en het betalen van een boete van 50.000 euro.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl