De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is een tweede ronde ingegaan. Wanneer heeft een werkgever recht op subsidie? En wanneer is sprake van misbruik?
‘Heb je je doodsangst overwonnen, is het alle dagen feest, ben vandaag alvast begonnen, voor je het weet ben je er geweest’
Banken bevriezen rekeningen Nederlanders als gevolg van Amerikaanse belastingwet. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Wat is er van belang om te komen tot een sterke klantrelatie? Hierbij kan de discipline van de sociologie helpen.
Informeer uw Nederlandse Amerikaanse cliënten en voorkom problemen achteraf.
Is de aanpak van opsporingsinstanties, gelet op de bedragen waarmee gefraudeerd kan worden, niet excessief te noemen?
In dit blog gaan we een gedachtenexperiment met elkaar doen. In dat kader is het wel nodig om een beetje out-of-je-box te denken...
Wat als lopende een boekenonderzoek een aanslag wordt opgelegd?
Nadat een belastingaanslag niet naar wens is vastgesteld, ontstaat in feite een onbekende nog lege weg die moet worden bewandeld.
‘Werk zo veel als mogelijk thuis’ dit is de opdracht van Mark Rutte in overleg met het Outbreak Management Team en het RIVM. Ook accountantskantoren hebben hier massaal gehoor aan gegeven en de meeste van hen hebben nu (uit nood geboren) hun kantoor geheel digitaal ingericht. Dit betekent dat er op dit moment niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt van kantoorfaciliteiten tot 1 september 2020. De vraag is nu, waarom zouden we nog teruggaan?
‘Fiscale boetes en een strafzaak niet uitgesloten als de fiscus de structuur als belastingontwijking bestempelt.’
Bij tijd en wijle beland ik met andere accountants in een terugkerende discussie over materialiteit…
De parallellen met de eerdere toeslagenaffaire bij de Belastingdienst zijn onmiskenbaar.
Thuiswerkende ondernemers kunnen soms ook 4.000 euro ontvangen.
In dit blog passeren een aantal vragen bij het doen van aangifte de revue. Wat nou als ik twijfel? Wordt elke fout mij direct aangerekend? Moet ik dan maar eerst in overleg gaan met de belastingdienst? Dit blog maakt het doen van aangifte niet leuker, misschien een heel klein beetje makkelijker. Maar waarschijnlijk niet.
De coronacrisis raakt ook kleinere bedrijven en dus ook de samenstelopdracht voor de MKB-accountant.
Richard Knops vraagt zich af of de zorgen van accountants over de controle van overheidssteun wel terecht is.
Als je wilt gaan observeren in Coronatijden is één van de eerste vragen die aan de orde moet komen: met wie wil je verbinden?
De aangifte is min of meer de basis van ons belastingstelsel. Zonder aangifte is het lastig bepalen wat er moeten worden betaald…
Toepassing van de post mutatie voorraad gereed product in de praktijk.
Een keiharde recessie en dat betekent een ernstig gebrek aan liquiditeit in de economie wat weer tot faillissementen zal leiden.
Op 3 april 2020 is de NOW-regeling op een aantal punten gewijzigd.
Als Rutte nog veel langer zijn oren laat hangen naar IC-artsen en virologen zal dat draconische gevolgen hebben voor het Nederlandse MKB.
Om het kantoor helemaal ‘paperless’ te maken ontkom je er niet aan de digitale (of beter: elektronische) handtekening.
Afgelopen 16 maart is de BMKB-C regeling van kracht geworden.
De Wwft: dat doe je samen, maar ‘samen’ ligt in veel situaties genuanceerder.
Digitaliseringsoperatie bij rechtbanken en hoven mislukt, maar niet bij de Hoge Raad.
Met eHerkenning ontstaat de situatie dat een burger moet betalen om zijn wettelijke plicht tot belastingaangifte te kunnen vervullen…
Het is een populair onderwerp: de toekomst van de accountancy. Er wordt veel over geschreven en gediscussieerd en dat neemt toe naarmate de digitalisering verder doorzet. De meeste accountancy professionals lijken van één ding overtuigd: ons beroep blijft bestaan. Het gaat hooguit veranderen.
Wanneer niet de ‘vereiste aangifte’ is gedaan, wordt de bewijslast omgekeerd en verzwaard. Waar normaal de bewijslast moet bewijzen – bijvoorbeeld meer inkomen of vermogen – wordt dat door omkering doorbroken. De inspecteur mag dan schatten én over die schatting een veelal maximaal 100% boete (en bij ‘box 3’ zelfs 300%) opleggen. Uitgangspunt is daarbij dat die geschatte heffing ‘zomaar’ doorwerkt in de boete. Doet dit wel recht aan het uitgangspunt dat iemand voor onschuldig wordt gehouden tenzij bewijs van het tegendeel kan worden geleverd? Hoop gloort aan de horizon.
Een IB-onderneming met fiscaal terugwerkende kracht in een BV omzetten? Ontvang gratis model-intentieverklaring in ‘word’.
Een virus is eigenlijk een heel treffende metafoor voor fraude….
De Corona-crisis biedt een uitgelezen kans om te laten zien wat wij kunnen betekenen voor onze ondernemers.
Voordat een belastingzaak aan de rechter kan worden voorgelegd moet eerst bezwaar worden gemaakt tegen het besluit waar onenigheid over bestaat.
Belastingdienst zet controlecapaciteit in op sectoren zorg, bouw en hun intermediairs.
'Elke casus is ‘net’ anders, en dus is elke good practice ook ‘net’ anders.'
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl