De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis is opgelopen tot 15,2 miljard euro.
Flexwerkers die als gevolg van de coronacrisis een substantieel inkomensverlies hebben geleden, kunnen naar verwachting vanaf 22 juni bij UWV een aanvraag doen voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA).
Bij de Belastingdienst komen fors meer meldingen binnen van mensen bij wie geprobeerd is hen op te lichten.
Bijna 20 procent van de ondernemers in Nederland kan als gevolg van de coronacrisis niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Daarnaast verwacht een derde van de bedrijven het niet langer dan drie maanden vol te houden.
Sinds het begin van de coronacrisis hebben niet meer Nederlanders zich naar eigen zeggen in de schulden gestoken of een beroep gedaan op hun spaargeld.
Maar liefst tachtig procent van het Nederlandse kleinbedrijf denkt binnen een half jaar een liquiditeitstekort te hebben. Bij een vijfde van de ondernemingen is er zelfs sprake van een acuut tekort.
Het tarief voor toeristenbelasting is dit jaar in Nederland gemiddeld met 7,7 procent gestegen.
Banken worden wel geraakt door de gevolgen van het coronavirus, maar hebben genoeg buffers om gewoon geld te kunnen blijven uitlenen.
Wat als lopende een boekenonderzoek een aanslag wordt opgelegd?
Het kabinet wil de renteaftrek voor bedrijven volgend jaar verder beperken, om te ontmoedigen dat ondernemers grote schulden aangaan die zijn in zware economische tijden niet meer kunnen dragen.
Duizenden werknemers hebben de afgelopen weken juridisch advies ingewonnen vanwege te laat of niet uitbetaald loon of vakantiegeld.
Begrotingen in de zorg kunnen door het coronavirus veelal de prullenbak in.
Haast een kwart van alle aanvragen voor de Tozo-regeling is afgewezen of om een andere reden niet uitbetaald.
Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven - waarvan 97 procent MKB - haalden afgelopen jaar een voordeel van totaal 1,2 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).
De Duitse regeringscoalitie is een pakket maatregelen overeengekomen ter waarde van 130 miljard euro om de economie te stimuleren.
Met nog twee weken te gaan, hebben de pensioenonderhandelaars nog geen oplossing voor het miljardengat dat de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel slaat in de pensioenen van een miljoen werkenden.
Huishoudens kunnen gemakkelijker aan een betaalbare koop- of huurwoning komen als bestaande zoals de hypotheekrenteaftrek verder worden verminderd.
Een gegarandeerd minimumloon voor alle werkenden in de EU is door de coronacrisis harder dan ooit nodig.
Het kabinet gaat toch aan de slag met een steunregeling voor ontslagen flexwerkers die net buiten de bestaande coronamaatregelen vallen.
Nadat een belastingaanslag niet naar wens is vastgesteld, ontstaat in feite een onbekende nog lege weg die moet worden bewandeld.
Bedrijven moeten hun vorderingen kunnen gebruiken als onderpand voor een lening bij een bank of andere geldschieter. Daardoor zouden zij bijna 1 miljard euro extra kunnen lenen.
Het merendeel van de ondernemers in Nederland denkt dat zijn bedrijf de coronacrisis zal overleven, maar een deel vreest de crisis niet te boven te komen.
Hoewel veel bedrijven "rampzalige tijden" doormaken, ziet minister Wopke Hoekstra (Financiën) "geen enkele aanleiding" om te denken dat de coronacrisis uitmondt in een nieuwe bankencrisis.
Schuldhulpverleners vrezen voor een grote toename van hulpverzoeken wegens betalingsproblemen door de coronacrisis.
Door de crisis wachten steeds meer werknemers op de uitbetaling van het vakantiegeld.
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei opgelopen van 90 procent naar 92 procent.
De coronacrisis slaat grote gaten in de huishoudboekjes van burgers en bedrijven. Ook overheden zien hun schulden hard oplopen. Als dat lang aanhoudt, kunnen uiteindelijk ook banken worden meegetrokken.
De steun van Nederlandse banken aan bedrijven vanwege de coronacrisis is opgelopen tot 12,8 miljard euro.
De Bond voor Belastingbetalers (BvB) bereidt weer een rechtszaak voor tegen de spaarbelasting.
Op 28 mei heeft de FIOD een 25-jarige man uit Naaldwijk aangehouden. De man wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Hij zou ten onrechte aanspraak hebben gemaakt op 4.000 euro in het kader van de de TOGS-regeling.
Omdat de coronacrisis voortduurt, is een aantal fiscale maatregelen voor ondernemers verlengd tot 1 oktober. Een overzicht van de maatregelen in kwestie.
De Tweede Kamer steunt het schrappen van de 'ontslagboete' in het tweede steunpakket.
Ondernemers die nog geld te vorderen hebben bij een noodlijdend bedrijf, krijgen volgens een nieuwe wet een betere uitgangspositie.
Ruim acht op de tien particuliere verhuurders van winkels hebben vanwege de coronacrisis een financiële regeling getroffen met de bij hun hurende winkeliers. Zo is de verplichting om de huur over te maken kwijtgescholden of opgeschort
De regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TLV) is te beperkt voor veel grotere MKB- en familiebedrijven.
De coronacrisis heeft hard toegeslagen, zo is ook te merken in de vastgoedsector. Met name bedrijfsmatige huurachterstanden komen de laatste maanden veel meer voor.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl