Het onlangs gesloten mestakkoord tussen de melkveesector en staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) kan niet op brede steun rekenen van de boeren zelf. Slechts 30 procent van de melkveehouders zou het zogeheten fosfaatakkoord steunen.
Het verschil in de beloningen van mannen en vrouwen neemt af, onder meer doordat het opleidingsniveau van vrouwen stijgt. Daardoor verdienen jonge vrouwen inmiddels gemiddeld meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van eigen onderzoek.
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn positief in hun verwachtingen voor 2017. Mkb-ondernemers verwachten voor 2017 meer omzet, hogere investeringen en uitbreiding van de werkgelegenheid. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Werkzoekenden afkomstig uit de financiële dienstverlening komen moeilijk weer aan de slag. Ze maken vaker de overstap naar andere sectoren en starten relatief vaak als zelfstandige vanuit de WW.
Op de meeste boerderijen met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder staat geen bedrijfsopvolger klaar. Dit betekent dat de komende tien jaar ruim 15.000 boerderijen zullen verdwijnen, of de bedrijfsopvolging wordt op een andere manier opgelost. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans is dat er een bedrijfsopvolger is. Maar ook de animo voor bedrijfsovername op grote bedrijven slinkt. Dit meldt Het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van voorlopige cijfers van de Landbouwtelling.
De melkveehouderij gaat de uitstoot van fosfaat – als bestanddeel van mest – komend jaar fors terugdringen. Daarover hebben LTO, NZO, Nevedi, NAJK, NMV en de Rabobank een akkoord bereikt, schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Met het pakket aan maatregelen komt de fosfaatproductie in 2017 weer onder het Europese plafond.
Vier op de tien Nederlandse organisaties heeft geen idee op welke sociale regelingen en subsidies zij een beroep kunnen doen voor hun werknemers. Zij weten niet welke regelingen beschikbaar zijn bij gemeenten en overheid en wanneer zij voor hun werknemers recht hebben op deze regelingen.
Het midden- en kleinbedrijf is van onmisbaar belang voor lokale sportverenigingen, culturele instellingen en andere maatschappelijke organisaties. Bedrijven tot 100 medewerkers steunen deze clubs met een jaarlijks bedrag van ruim 1 miljard euro. Dat is meer dan het bedrag dat de rijksoverheid jaarlijks in sport en cultuur steekt.
Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is in 2016 niet verder toegenomen. In het derde kwartaal van 2016 hadden 1 miljoen mensen een hoofdbaan als zzp’er. Ondanks een lichte stijging ten opzichte van het voorafgaande kwartaal waren er in het derde kwartaal opnieuw minder zzp’ers dan een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De melkveesector heeft donderdag een principeakkoord bereikt over het terugdringen van de uitstoot van fosfaat. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer laten weten.
De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft economische voor- en nadelen. De voordelen komen breed in de maatschappij terecht, maar de nadelen slaan relatief sterk neer bij de zwakkere groepen op de arbeidsmarkt. In het vandaag verschenen onderzoek 'Flexibiliteit op de arbeidsmarkt' schetst het Centraal Planbureau meerdere mogelijkheden om de nadelen van flexwerk te beperken.
In september was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 9 procent groter dan in september 2015, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De stijging is wat kleiner dan een maand eerder. De groei is in september vooral toe te schrijven aan hogere investeringen in woningen en vliegtuigen. Verder is meer geïnvesteerd in infrastructuur en machines. De investeringen in personenauto’s krompen.
Aan het begin van het vierde kwartaal zijn de ondernemers in Nederland onverminderd positief gestemd. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van ondernemend Nederland, kwam uit op 9,2. Daarmee ligt de indicator niet alleen 1,3 punt hoger dan in het derde kwartaal, maar ook ruimschoots boven het gemiddelde (-2,0) sinds de start van de metingen in 2008. Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. De meting heeft plaatsgevonden in oktober.
De populariteit van de e-bike in Nederland stuwt de omzet voor de Nederlandse fietsbranche. In 2015 was de e-bike voor het eerst goed voor meer dan de helft van de totale omzet: 514 miljoen euro, oftewel 57 procent. Dit blijkt uit de nieuwe uitgave Mobiliteit in Cijfers 2016-2017 van RAI Vereniging en BOVAG.
Hedge fondsen gaan wereldwijd aanzienlijk investeren in technologie om te kunnen voldoen aan alle regelgeving en om bedrijfsprocessen te verbeteren. De bedrijven verwachten dat innovatie de komende jaren in toenemende mate bepalend wordt voor het onderlinge speelveld en hun concurrentiepositie, zo blijkt uit onderzoek van KPMG. Vooral voor de grotere fondsen kan achterblijven in innovatie nadelig zijn voor hun concurrentiepositie. Zij investeren dan ook meer dan gemiddeld in nieuwe technologieën.
43% van de Nederlandse bedrijven is verwikkeld in een prijzenoorlog, concludeert de tweejaarlijkse Global Pricing Study van adviesbureau Simon-Kucher & Partners.
De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw gezakt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het al het negende kwartaal op rij dat de opbrengsten lager uitkwamen dan een jaar eerder.
Na Rabobank en ABN Amro eerder dit jaar, volgt nu ook ING met dagelijkse verwerking van de pinomzet van winkeliers. Detailhandel Nederland laat weten blij te zijn met deze ontwikkeling. ‘Nu is het eindelijk ook voor winkeliers die bij ING bankieren mogelijk dagelijks de pin en creditcard betalingen op de rekening te ontvangen. Een langgekoesterde wens.’
De investeringen in Nederlands kantoorvastgoed zijn in de eerste zes maanden van dit jaar fors toegenomen. In de eerste helft van 2016 is voor een bedrag van € 2,3 miljard in Nederlandse kantoorgebouwen geïnvesteerd, een toename van 146% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015.
De stijging van de werkgelegenheid in het Nederlandse mkb houdt aan. Ook in het derde kwartaal van 2016 werd in veel branches voortgang geboekt in het aantal banen.
Succesvolle familiebedrijven zijn niet alleen vernieuwend maar blijven door de generaties heen ook ondernemend. Hun geheim? ING Economisch Bureau onderscheidt een aantal gemeenschappelijke delers. Binnen het familiebedrijf is bovendien een verschuiving gaande van product- naar procesgerelateerde innovaties. De nieuwe generatie speelt hierin een belangrijke rol.
In september heeft de detailhandel 1,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verkopen (volume) waren 0,7 procent hoger en de prijzen 0,4 procent. De koopdagsamenstelling in september had een positief effect op de omzet. De foodsector realiseerde meer, de non-foodsector minder omzet. Daarnaast is online weer meer omgezet.
De omzetten van de 100 grootste accountantskantoren in China groeiden in 2015 slechts met 17,2% - bijna de helft minder dan in 2014 (32,8%).
De Agro Vertrouwensindex is ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016 gestegen. Wel is deze lager dan hetzelfde kwartaal in 2015.
Bank zou in nasleep financiële crisis bedrijven expres failliet hebben laten gaan.
De sector transport en logistiek verandert in hoog tempo. Ondernemers in de sector kunnen daardoor niet langer leunen op één specialisme waarin ze excelleren. Ondernemers moeten alle facetten van de bedrijfsvoering beheersen. Dat blijkt uit een sectorstudie van onderzoeksbureau Panteia, uitgevoerd in opdracht van ING, TVM verzekeringen en Transport en Logistiek Nederland (TLN).
In oktober 2016 zijn er evenveel bedrijven failliet verklaard als in september, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een maand eerder, in september, steeg het aantal faillissementen met 12. De meeste faillissementen in oktober zijn opnieuw uitgesproken in de handel.
Het Nederlandse franchiseklimaat staat onder druk door veranderingen in de bedrijfsomgeving van franchiseformules. Dit heeft tot gevolg dat het aantal franchisevestigingen in Nederland stabiliseert. De sector staat aan de vooravond van een nieuwe fase waarbij de focus verschuift van groei naar optimalisatie.
In de Nederlandse winkelbranche dreigen nog meer dan honderdduizend banen verloren te gaan als er niet snel grote veranderingen in gang worden gezet. Volgens een nieuw rapport in opdracht van Detailhandel Nederland kunnen winkeliers de omslag niet alleen maken, maar hebben ze ook hulp nodig van de overheid.
De Boards hebben 26 vacatures voor professionals, die wereldwijd invloed willen uitoefenen op het vakgebied.
De supermarktomzet is in oktober met 3,5% gestegen naar 2,64 miljard euro (2,55 miljard in oktober 2015). Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker GfK.
Het aantal bedrijven in Nederland is tijdens het derde kwartaal van 2016 met 0,4 procent toegenomen. De bedrijfspopulatie groeide met 11.696 bedrijven. De branche financiële instellingen is verantwoordelijk voor een kwart van de groei in bedrijvigheid van het Nederlandse bedrijfsleven.
Wereldwijd onderzoek van Grant Thornton laat een dalend zakelijk optimisme zien, veroorzaakt door wereldwijde politieke gebeurtenissen. Het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen die het meest geraakt dreigen te worden door de Brexit zien de grootste daling in vertrouwen. Bedrijven in de Verenigde Staten voelen zich daarnaast onzeker in aanloop naar de presidentsverkiezingen.
De helft van de zzp’ers (50,4%) ziet bemiddeling als toegevoegde waarde voor zijn bedrijf of onderneming. 68,4 procent van de zzp’ers komt dan ook voornamelijk aan opdrachten via bemiddelaars. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1224 zzp’ers in samenwerking met Yacht.
Op 16,4% van de Nederlandse varkens- en pluimveebedrijven denkt men aan uitbreiden van het bedrijf. Voor het eerst sinds 2012 kan er weer een lichte toename in uitbreidingsplannen worden gesignaleerd. In 2015 wilde 15,5% van de varkens- en pluimveehouders uitbreiden.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert vanaf 1 november of autohandelaren nu wel transparant zijn over de autoprijzen. Afgelopen zomer trok de consumentenwaakhond al aan de bel over de zogeheten autorijklaarkosten van 600 tot 1500 euro die door dealers aan de advertentieprijs werden toegevoegd.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl