De sector transport en logistiek verandert in hoog tempo. Ondernemers in de sector kunnen daardoor niet langer leunen op één specialisme waarin ze excelleren. Ondernemers moeten alle facetten van de bedrijfsvoering beheersen. Dat blijkt uit een sectorstudie van onderzoeksbureau Panteia, uitgevoerd in opdracht van ING, TVM verzekeringen en Transport en Logistiek Nederland (TLN).
In oktober 2016 zijn er evenveel bedrijven failliet verklaard als in september, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een maand eerder, in september, steeg het aantal faillissementen met 12. De meeste faillissementen in oktober zijn opnieuw uitgesproken in de handel.
Het Nederlandse franchiseklimaat staat onder druk door veranderingen in de bedrijfsomgeving van franchiseformules. Dit heeft tot gevolg dat het aantal franchisevestigingen in Nederland stabiliseert. De sector staat aan de vooravond van een nieuwe fase waarbij de focus verschuift van groei naar optimalisatie.
In de Nederlandse winkelbranche dreigen nog meer dan honderdduizend banen verloren te gaan als er niet snel grote veranderingen in gang worden gezet. Volgens een nieuw rapport in opdracht van Detailhandel Nederland kunnen winkeliers de omslag niet alleen maken, maar hebben ze ook hulp nodig van de overheid.
De Boards hebben 26 vacatures voor professionals, die wereldwijd invloed willen uitoefenen op het vakgebied.
De supermarktomzet is in oktober met 3,5% gestegen naar 2,64 miljard euro (2,55 miljard in oktober 2015). Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker GfK.
Het aantal bedrijven in Nederland is tijdens het derde kwartaal van 2016 met 0,4 procent toegenomen. De bedrijfspopulatie groeide met 11.696 bedrijven. De branche financiële instellingen is verantwoordelijk voor een kwart van de groei in bedrijvigheid van het Nederlandse bedrijfsleven.
Wereldwijd onderzoek van Grant Thornton laat een dalend zakelijk optimisme zien, veroorzaakt door wereldwijde politieke gebeurtenissen. Het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen die het meest geraakt dreigen te worden door de Brexit zien de grootste daling in vertrouwen. Bedrijven in de Verenigde Staten voelen zich daarnaast onzeker in aanloop naar de presidentsverkiezingen.
De helft van de zzp’ers (50,4%) ziet bemiddeling als toegevoegde waarde voor zijn bedrijf of onderneming. 68,4 procent van de zzp’ers komt dan ook voornamelijk aan opdrachten via bemiddelaars. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1224 zzp’ers in samenwerking met Yacht.
Op 16,4% van de Nederlandse varkens- en pluimveebedrijven denkt men aan uitbreiden van het bedrijf. Voor het eerst sinds 2012 kan er weer een lichte toename in uitbreidingsplannen worden gesignaleerd. In 2015 wilde 15,5% van de varkens- en pluimveehouders uitbreiden.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert vanaf 1 november of autohandelaren nu wel transparant zijn over de autoprijzen. Afgelopen zomer trok de consumentenwaakhond al aan de bel over de zogeheten autorijklaarkosten van 600 tot 1500 euro die door dealers aan de advertentieprijs werden toegevoegd.
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het derde kwartaal van 2016 opnieuw licht gedaald (1%) tot 56.500 euro per hectare. Dat is nog wel boven de gemiddelde prijs over 2015 (55.200 euro per ha).
De verkoop van elektrische auto's in Nederland is ook in het derde kwartaal afgenomen, blijkt uit verkoopcijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA vrijdag publiceerde. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar lag de verkoop van nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker 48 procent lager.
Hoewel het aantal zzp’ers in de afgelopen tien jaar flink is gegroeid, bieden zij geen oplossing voor de vergrijzing op de arbeidsmarkt.
Vier op de tien financieel managers in Nederland zijn van plan om te investeren, ondanks de onderzekerheden ten gevolge van de Brexit.
Land- en tuinbouwbedrijven die niet meedoen aan verplichte CBS-enquêtes over 2016 krijgen geen sanctie opgelegd. Dit is één van de afspraken die de agrarische sector vandaag heeft gemaakt met het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De fashion-, schoenen- en sportwinkels verwachten een omzetsprong in het laatste kwartaal van dit jaar. Het consumentenvertrouwen was in geen jaren zo hoog en meteen het eerste weekend van oktober verkochten winkels dankzij het herfstweer soms 100% meer dan in 2015. Steeds vaker komt de omzet ook via de webshop van deze winkels binnen.
Bedrijven, publieke onderzoeksinstellingen en het hoger onderwijs gaven in 2015 samen ruim 13,6 miljard euro uit aan Research en Development (R&D). Dat is 3 procent meer dan het jaar ervoor. De uitgaven aan R&D stijgen al enkele jaren licht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
In de strijd tegen het mestoverschot in de melksector wil staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) koeien opkopen. Daarmee wil hij bereiken dat Nederland weer aan afspraken met de Europese Unie voldoet.
De omzet en het rendement in de autoretailsector pakken in 2016 positiever uit dan verwacht. Behalve de verkoop van nieuwe personenauto’s laten alle omzetsegmenten in de autoretail zwarte cijfers zien. Ook groeit het personenwagenpark.
Bijna 90 procent van de bedrijven in de regio Azië-Pacific kreeg in het afgelopen jaar te maken met wanbetaling.
Rabobank en ABN Amro verstrekken voorlopig geen nieuwe leningen aan melkveehouders voor bedrijfsuitbreiding of overname. Eerst willen de banken politieke duidelijkheid over de invoering van fosfaatrechten.
Het uitstel van de invoering van fosfaatrechten heeft gevolgen voor bedrijfsoverdrachten, zo is de verwachting van Flynth adviseurs en accountants.
Op 1 januari 2017 gaat de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) hoogstwaarschijnlijk veranderen. De Tweede Kamer heeft hier onlangs mee ingestemd. Stemt ook de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel, dan zal deze naar verwachting in 2017 in werking treden. Deze wijzigingen kunnen belangrijke veranderingen voor werkgevers met zich meebrengen, zo meldt BDO.
De investeringen in Nederland zijn in augustus met 5,3 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.
Banken hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de dagelijkse routine van mensen, maar de relatie tussen de consument en de bank is aan het veranderen. 75% van de consumenten ziet zijn bank nog als primaire financiële dienstverlener maar verwacht in de toekomst minder afhankelijk te zijn van bancaire dienstverlening, zo blijkt uit de Global Consumer Banking Survey 2016 van EY waaraan wereldwijd 55.000 bankklanten hebben deelgenomen. Meer dan 2.000 van de ondervraagde consumenten is afkomstig uit Nederland.
Werklozen afkomstig uit de financiële dienstverlening wijken massaal uit naar andere sectoren. Maar liefst 85% keert niet terug naar de ‘eigen’ sector. Een meerderheid maakt de overstap naar de zakelijke dienstverlening.
De wereldwijde M&A-vooruitzichten blijven optimistisch, aldus de 15e Global Capital Confidence Barometer van EY, een enquête onder meer dan 1.700 topbestuurders in 45 landen.
De orderportefeuille van metaalbedrijven is afgelopen kwartaal voor het eerst in tijden wat afgenomen. Dat meldde de Koninklijke Metaalunie maandag op basis van onderzoek onder haar leden.
Social media, studenten, technologie en beloning voor tips
LTO Nederland is verbijsterd dat de invoering van het stelsel van fosfaatrechten een jaar wordt uitgesteld. Volgens de organisatie krijgt het vertrouwen in de overheid een stevige dreun.
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken stelt 8 miljoen euro beschikbaar voor hightech innovaties die moeten zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en ook in de toekomst toonaangevend blijft. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven bovenop de 8 miljoen van het ministerie een bedrag van vergelijkbare omvang.
Het economisch beeld in Nederland is deze maand verder verbeterd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van zijn eigen conjunctuurbarometer. Alle indicatoren waarmee het CBS de stand van de economie bepaalt, doen het momenteel beter dan hun langjarig gemiddelde.
De detailhandel heeft in augustus 1,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
De invoering van het stelsel van fosfaatrechten wordt een jaar uitgesteld. In plaats van op 1 januari 2017 treedt de regeling nu op 1 januari 2018 in werking.
Er liggen beperkingen, maar zeker ook nieuwe kansen in het verschiet voor Life Sciences & Health (LSH) volgend jaar. In september deed de overheid namelijk een voorstel om de innovatiebox-regeling te wijzigen. Bedrijven moeten vanaf 2017 aan andere eisen voldoen om nog in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel uit de innovatiebox.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl