De omzet in de detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar weer toegenomen. Het is al het zeventiende kwartaal op rij dat er meer wordt uitgegeven in winkels, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel nam bij winkeliers het vertrouwen flink af.
Op de woningmarkt is momenteel nog geen sprake van een bubbel. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport over de Nederlandse huizenmarkt.
De Europese Commissie vraagt de eurolanden een ‘stabiliseringsfunctie’ op te zetten om lidstaten die onverwacht serieuze economische klappen oplopen snel en met gunstige leningen te helpen herstellen. Brussel heeft een ‘potje’ van 30 miljard euro voor ogen.
De economie van Nederland zit ook volgend jaar nog flink in de lift. Dat denkt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), die voor 2019 uitgaat van een plus van 2,9 procent.
Grote bedrijven beloven minder uitstoot. Zo vervangt PwC vliegreizen onder de 500 kilometer zo veel mogelijk door treinreizen.
De bedrijvigheid in de Nederlandse transport en logistiek is in het eerste kwartaal afgezwakt ten opzichte van de twee voorgaande kwartalen. Ook het omzet- en winstniveau daalden, aldus het conjunctuurbericht van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN).
De omzet van de horeca steeg in het eerste kwartaal van het jaar met 2,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, steeg met 1 procent.
Een recordaantal mensen heeft vorig jaar hulp aangevraagd bij het oplossen van schulden.
De detailhandel profiteert van stijgende consumentenbestedingen en ziet de omzet toenemen.
Bedrijven hoeven minder af te schrijven op niet-betaalde rekeningen. Dit jaar gaat het om 1,5 procent van de totale omzet, vorig jaar was dat nog 2,1 procent, zo blijkt uit onderzoek van incassobureau Intrum.
Nederlandse handels- en productiebedrijven steunen onder voorwaarden het voorstel van de Europese Commissie om binnenlands transport vaker door bedrijven uit andere Europese landen te laten verzorgen. Dat stelt evofenedex, de behartiger van de belangen van 15.000 handels- en productiebedrijven in Nederland.
Het verbruik van energie uit hernieuwbare bronnen als zon, wind en biomassa in Nederland is vorig jaar toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om een stijging van 10 procent ten opzichte van 2016.
Het herstel van de fietsverkoop lijkt dit jaar door te zetten. Deskundigen van ABN AMRO voorzien een groei van 3 procent. Vooral e-bikes doen het momenteel goed. Daarvan worden er dit jaar naar verwachting 10 procent meer verkocht dan vorig jaar, met een totaal van 327.000 stuks.
Het producentenvertrouwen is in mei, na twee maanden van dalingen op rij, weer toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Producenten waren vooral positiever over de verwachte bedrijvigheid. Hun oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook.
De risico's die de Nederlandse financiële stabiliteit in de weg kunnen zitten, komen vooral vanuit het buitenland.
De regering moet de looptijd van een belastingvoordeel voor expats niet verkorten voor mensen die al gebruik maken van de regeling. Dat stellen tientallen organisaties en bedrijven, waaronder VNO-NCW, de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten en de KNAW, in een pamflet dat dinsdag aan leden van de Tweede Kamer wordt aangeboden.
Ondernemers in de industrie verwachten in 2018 in totaal 25 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2017.
Voor Nederlandse bedrijven zijn er volop kansen op de Duitse markt. Dit geldt zeker op het gebied van bedrijfsovernames. Want de bedrijfsopvolging in het midden- en kleinbedrijf verloopt moeizaam.
De EU-ministers van Financiën hebben een compromis gesloten over harde eisen voor alle banken, groot en klein.
Nederland telde op 1 januari 2018 bijna 22.000 volledig elektrische personenauto’s, bijna 60 procent meer dan een jaar eerder.
De verkoop van bedrijfswagens is vorige maand met bijna 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.
Slechts 1 op de 5 zzp’ers met een hoofdinkomen uit ondernemerschap was in 2016 verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dit aandeel neemt af.
Nederlandse consumenten hebben in het vierde kwartaal van 2017 voor ongeveer 400 miljoen euro uitgegeven aan producten bij buitenlandse webwinkels gevestigd binnen de Europese Unie. Hiermee komen de uitgaven bij deze Europese webwinkels in 2017 uit op ongeveer 1,5 miljard euro.
In maart was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 4,9 procent groter dan in maart 2017.
Wereldwijd nemen de zorgen over een handelsoorlog toe door de protectionistische koers van de Verenigde Staten.
Het consumentenvertrouwen is een stuk lager.
Organisaties kunnen aan de hand van het stappenplan in het werkboek concreet aan de slag om een eigen circulair businessmodel te creëren.
Nederlandse nieuwkomers op de betaalmarkt zullen langer moeten wachten op een vergunning. Wetgeving om de concurrentie te bevorderen loopt opnieuw vertraging op en er is discussie over welke toezichthouder straks de naleving moet gaan controleren.
Koopwoningen waren in april bijna 9 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder. De prijzen zijn ook ietsje harder opgelopen dan een maand eerder.
De Europese verkoop van nieuwe personenauto's zat in april stevig in de lift, nadat in maart nog sprake was van een daling.
De bouwsector is van plan tot 2030 een miljoen nieuwe woningen te bouwen. Zij willen hier komende 10 tot 15 jaar 200 miljard euro in investeren.
De daling van de werkloosheid is in april gestabiliseerd. In de vierde maand van het jaar waren er 355.000 werklozen, oftewel 3,9 procent van de beroepsbevolking.
De detailhandel heeft in maart 1,5 procent meer omgezet dan in maart 2017. Het verkoopvolume was bijna 2 procent hoger.
De vraag naar uitzendkrachten is de afgelopen weken gestegen, maar minder hard dan in de periode daarvoor.
De CO2-uitstoot in Nederland was in het eerste kwartaal 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2017.
Onder boeren is onrust ontstaan over nieuwe tariefplannen van zuivelproducent FrieslandCampina. Sommige melkveehouders zijn bang dat hun bedrijven op slot gaan. Ze komen daarom met een eigen plan.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl