De Nederlandse economie zal vanaf de tweede helft van dit jaar naar verwachting beperkt herstel tonen van de coronacrisis.
In verschillende sectoren dreigen zelfstandigen zonder personeel kopje onder te gaan als gevolg van de coronacrisis.
De Nederlandse banken staan er te midden van de coronacrisis beter voor dan bij de financiële crisis van 2008. Maar wanneer het economisch herstel langer uitblijft, zal de kapitaalpositie van banken toch verslechteren. Daarom is het van belang om te voorkomen dat de huidige economische crisis omslaat in een financiële crisis.
De 'mismatch' op de Nederlandse arbeidsmarkt houdt waarschijnlijk aan ondanks de coronacrisis.
Door de coronacrisis zijn de afgelopen maanden minder onderneming gestart.
De retailsector en de vastgoedsector hebben na weken onderhandelen nieuwe richtlijnen opgesteld over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen met problemen door de coronacrisis.
De tweedehands auto wint als gevolg van de coronacrisis aan populariteit. Onderzoek van Markteffect in opdracht van branchevereniging BOVAG wijst uit dat veel reizigers die doorgaans met het openbaar vervoer reizen de auto als alternatief zien.
De omzet van de reisbranche in Nederland, met bijvoorbeeld reisbemiddelaars en touroperators, is in het eerste kwartaal met meer dan 19 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder vanwege de coronacrisis.
Nederlandse werkgevers bevriezen salarissen en nemen geen nieuw personeel aan om de COVID-19 crisis te overleven.
Een aparte arbeidsongeschiktheids verzekering voor zelfstandigen is strijdig met het Europees recht.
Het financieel welzijn van medewerkers is zeer bepalend voor de manier waarop zij functioneren. Zo’n 98 procent van de werkgevers zegt dat financiële gezondheid van individuele werknemers direct impact heeft op hun organisatie. Problemen op dit vlak leiden tot omzetverlies (53%), minder betrokkenheid (62%) en een lagere productiviteit (67%).
Maar liefst 71 procent van de Nederlanders wil de schonere lucht en positieve milieueffecten die zijn ontstaan nadat delen van de economie zijn stilgelegd door het coronavirus, behouden. Bijna de helft is zelfs bereid hiervoor het eigen reisgedrag blijvend aan te passen.
De wereldhandel was in maart onder druk van de coronacrisis 1,4 procent lager dan in februari.
Een op de tien Nederlanders komt momenteel moeilijk rond vanwege de coronacrisis. Het gaat vooral om mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering, laagbetaalde zzp'ers en laagbetaalde flexwerkers.
De FNV noemt het plan van werkgeversorganisaties om transitievergoedingen voor ontslagen werknemers in getroffen sectoren af te wentelen op de overheid "absoluut onbespreekbaar en de wereld op zijn kop".
De 'intelligente lockdown' komt de ondernemingszin van jongeren ten goede. Zij zijn de afgelopen twee maanden meer bedrijfjes begonnen dan in dezelfde periode vorig jaar.
Het is in ieder geval niet goed om nu in deze crisistijd te gaan bezuinigen, zoals bij andere crises wel gebeurde.
Een op de drie werkenden is extra bang zijn baan te verliezen als het kabinet in een nieuw steunpakket de ontslagboete schrapt.
Het aantal mensen met betaald werk daalde in april met 160.000 naar 8,9 miljoen.
Nederlanders verwachten langdurig geraakt te worden door de coronacrisis.
Bedrijven in onder meer de bouw en techniek pleiten voor speciale overheidssteun vanaf september. Zij verwachten na de zomer te maken te krijgen met de echte klap van de coronacrisis.
Bedrijven hebben via het UWV voor ongeveer 45 miljard euro aan omzetdalingen opgegeven via de NOW-regeling.
Het ondernemersvertrouwen in Nederland is gedaald tot het laagste niveau ooit gemeten.
Consumenten hebben in maart 6,7 procent minder besteed dan in maart 2019, meldt het CBS.
Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS is medio mei fors verslechterd.
Het Europees Parlement hoopt hiermee abrupte verstoringen te voorkomen.
Het aantal vacatures is sinds begin april verder gedaald als gevolg van de coronacrisis.
Philip Lane verwacht verbetering over enkele maanden.
De coronacrisis raakt ook Nederlandse ondernemers in het buitenland hard.
Na het schrappen van de 'ontslagboete' bij steunmaatregelen, zijn bedrijven zich gaan voorbereiden op grootschalige ontslagrondes.
Nederlandse werknemers blijven veerkrachtig en productief tijdens de enorme verschuiving naar thuiswerken door COVID-19.
Hoe ziet onze wereld over vijf jaar eruit? Cognizant brengt de impact in kaart op werk, bedrijfsleven, maatschappij en overheid.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in april 75 bedrijven meer failliet verklaard dan in maart.
Veel niet-financiële bedrijven vrezen voor hun voortbestaan als de coronacrisis lang aanhoudt.
Bedrijven die bij de overheid aankloppen om steun omdat hun omzet wegvalt door de coronacrisis, kunnen straks wel gewoon mensen ontslaan.
Volgens EU-economen wordt het de diepste recessie in het bestaan van de Europese Unie, maar wel met een snelle rebound.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl