De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt bedrijven dat afspraken over het níet werven of níet in dienst nemen van elkaars personeel verboden zijn. De toezichthouder zegt afgelopen jaar meerdere signalen te hebben ontvangen over dergelijke afspraken op de arbeidsmarkt, die nadelig zijn voor werknemers en de samenleving als geheel.
Het aantal vacatures voor financial accountants lag in het laatste kwartaal van vorig jaar 32 procent hoger dan een jaar eerder. Het tekort was er al voor de pandemie, maar na een dip in het aantal vacatures in de coronajaren is de schaarste weer in alle hevigheid terug.
Grote banken zoals ABN AMRO en Rabobank verwachten dat het aantal faillissementen dit jaar zal normaliseren.
De omstandigheden voor de wereldhandel zijn eerder aan het verslechteren dan aan het verbeteren. De omzetten van veel bedrijven vallen hoger uit, maar daar staan gestegen kosten voor onder meer grondstoffen en personeel tegenover. Verder blijven de toeleveringsketens verstoord en neemt het ziekteverzuim toe.
De inflatie in Nederland zal met 4 procent meer zijn dan het gemiddelde van 3,5 procent in de eurolanden. Maar ons land is ook minder hard getroffen dan die rest en hoeft minder te herstellen.
Ons land telde op 1 januari 2022 voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven. Dat is de sterkste toename sinds de start van de metingen in 2007. De groei bestaat voor meer dan 90 procent uit eenmanszaken. De groep bedrijven met 250 of meer werknemers groeide met 3,5 procent.
De bestellingen bij Duitse fabrieken zijn in december sterker toegenomen dan waar kenners rekening mee hielden. Dat kwam vooral door een aantrekkende binnenlandse vraag naar producten van Duitse makelij.
De agrarische sector in ons land gaat dit jaar minder produceren. Dat is een gevolg van de hoge prijzen van energie, kunstmest en voer. Ook overheidsmaatregelen, bijvoorbeeld over stikstofuitstoot, hebben een effect.
Functies worden anders ingevuld, eisen aangepast of nieuwe krachten zelf opgeleid.
In het vierde kwartaal van 2021 werden 10 procent meer nieuwe bedrijfspanden aangemeld op Funda in business dan in het derde kwartaal. Onderaan de streep daalt het aantal bedrijfspanden dat op het platform staat echter.
Nederlandse winkeliers hebben afgelopen jaar meer omzet gedraaid dan in het eerste coronajaar 2020. Dat komt doordat de prijzen flink zijn gestegen.
De prijzen die industriële bedrijven voor hun goederen vragen zijn in een jaar met bijna een vijfde omhooggegaan. In december lagen die prijzen 19,5 procent hoger dan in de slotmaand van 2020.
De bezorgdheid onder financiële professionals over de bedrijfskosten stijgt verder en bevindt zich nu op het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2019 Dat blijkt uit een enquête van IMA en ACCA onder bijna 2500 accountants, waaronder 150 financiële bestuurders.
De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Hogere prijzen en in mindere mate hogere volumes maakten dat deze markt het record noteerde. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.
Het onderzoek van LinkedIn laat het Nederlanders aan zelfvertrouwen niet ontbreekt. Negen van de tien Nederlanders is vol vertrouwen over hun professionele capaciteiten. Dat zelfvertrouwen zorgt er wellicht voor dat 58 procent van de beroepsbevolking overweegt om dit jaar van baan te veranderen.
De inflatiedruk in de Verenigde Staten is aan het afnemen doordat de problemen met het aanbod en transport van goederen en materialen minder lijken te worden. Dat heeft een topambtenaar van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve gezegd.
De Nederlandse export van goederen is in november weer flink gestegen, na een kleine dip in oktober. Er werden vooral meer chemische producten, metaalproducten en transportmiddelen uitgevoerd.
Voor bedrijven uit alle sectoren samen was die toename volgens KVK "vrij fors" met 22 procent. Het feit dat vorige maand weer strenge coronaregels werden ingevoerd, kan ondernemers volgens Knoben het laatste zetje hebben gegeven.
De grootste drempel om de stap naar het ondernemerschap te zetten, is de onzekerheid over toekomstige inkomsten. Een onterechte zorg, blijkt uit onderzoek van Knab onder ruim 3.000 zakelijke klanten. 52 procent van de ondernemers draait in de eerste drie jaar al meer omzet dan ze vooraf verwachtten. Slechts 14 procent zet minder om dan waar ze vooraf op rekenden.
Pogingen van Europa om de koolstofuitstoot terug te dringen door over te schakelen op groene energie, kunnen ervoor zorgen dat de inflatie stijgt. De combinatie van spaaroverschotten en langdurige verstoringen van de energievoorziening houdt de inflatie hoog.
De productie in de Nederlandse industrie is in november met 10,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de productie daarmee op het hoogste niveau ooit. Een maand eerder kwam de groei uit op 9,9 procent.
Maar het optimisme is nog groot in de industrie en de bouw.
Zowel in Frankrijk als in Duitsland liep de geldontwaarding in december iets terug. Daarmee volgt de inflatie precies de voorspellingen van de Europese Centrale Bank (ECB).
De fabrieksorders in Duitsland dikten in november met 3,7 procent aan. Dat is een sterke opleving na een onverwachts grote daling in oktober. Met de opleving is er bij de oosterburen weer reden voor wat optimisme over de economie.
Bedrijvigheid neemt af terwijl prijzen in de industrie alsmaar oplopen.
IKEA heeft de prijzen van een deel van zijn producten verhoogd. Dat bevestigt het Zweedse bedrijf na eerdere berichtgeving van de Britse krant The Guardian. Het is volgens IKEA nodig om de hogere prijzen die het moet betalen voor grondstoffen en transport door te gaan berekenen aan de klant. Wereldwijd gaat het om een gemiddelde prijsstijging van 9 procent.
Winkelbedrijven hebben in november bij elkaar 5,2 procent meer omzet behaald in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Bij de non-food winkels ging het om een stijging van 7,4 procent, terwijl de opbrengsten van levensmiddelen nagenoeg gelijk bleven op jaarbasis.
De prijzen die industriebedrijven voor hun producten vragen zijn in november met ruim een vijfde gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Wereldwijd leidt het economisch herstel van de coronacrisis tot een grote vraag naar grondstoffen, die daardoor schaars en duur worden.
De stemming onder ondernemers in de Nederlandse industrie is in december wat afgenomen na het recordniveau in november. Vooral over de verwachte bedrijvigheid en hun voorraden zijn de ondernemers minder positief. Ook het oordeel over de orderpositie was minder positief.
Horecabedrijven en winkels hebben vanwege de coronapandemie recht op huurkorting. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag beslist na vragen over de kwestie door de rechtbank Roermond. Volgens de hoogste rechtsprekende instantie is er sprake van onvoorziene omstandigheden als bedrijven door de coronamaatregelen worden geraakt.
De wereldeconomie groeit komend jaar voor het eerst tot een omvang van meer dan 100 biljoen dollar. Dat klinkt mooi, maar is een teken van ongewenste inflatie. Als die niet snel onder controle wordt gebracht, kunnen veel economieën in een recessie belanden.
De pandemie ontwikkelt zich zodanig dat substantiële contactbeperkende maatregelen worden aangescherpt en tot eind 2022 nodig blijven. Daarna worden ze geleidelijk afgebouwd. De economische groei zal 1 tot 2 procent minder worden dan verwacht.
Het aantal faillissementen is in de maand november flink gestegen. Vorige maand werden 166 faillissementen uitgesproken over bedrijven en instellingen. Dat is exclusief eenmanszaken.
Veel export uit Nederland levert amper iets op. Nederland verdient slechts 1,3 cent per euro aan de 843 miljard euro die de goederenstroom waard is die door Nederland stroomt.
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 9,9 procent hoger dan in oktober vorig jaar. De gecorrigeerde cijfers laten ook een groei zien ten opzichte van vorige maand.
De omvang van de Britse economie is nog altijd 0,5 procent kleiner dan in februari vorig jaar, voor de uitbraak van de coronacrisis. In oktober groeide de economie van het Verenigd Koninkrijk met 0,1 procent in vergelijking met september. Dat is zwakker dan economen hadden verwacht.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl