De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft jarenlang de wet overtreden doordat ze gegevens over een (dubbele) nationaliteit van de aanvragers van kinderopvangtoeslag gebruikte.
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) is een tweede ronde ingegaan. Wanneer heeft een werkgever recht op subsidie? En wanneer is sprake van misbruik?
Al vanaf het begin waarschuwden experts dat onduidelijke coronaregels tot willekeur konden leiden. En inderdaad: er zijn grote verschillen tussen gemeenten in de aantallen uitgedeelde coronabekeuringen, blijkt uit cijfers die de Volkskrant heeft opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) bij het Openbaar Ministerie (OM) over het aantal strafbeschikkingen per gemeente.
Nederland staat in de top 10 van landen waar de sterkste stijging van het aantal faillissementen wordt verwacht. Met +42% t.o.v. 2019 staat ons land op de 7e plaats. Dit zegt kredietverzekeraar Euler Hermes.
Premier Mark Rutte is nog even somber gestemd over de top van Europese regeringsleiders over de EU-begroting en een coronaherstelfonds. De kans op een akkoord is "minder dan 50 procent", schat hij. Rutte heeft ditmaal maar geen boek meegenomen om de tijd te doden, zoals bij de vorige top.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft zich eind 2018 bemoeid met een geschil tussen de Belastingdienst en de Stichting Israëlitisch Weeshuis (SIW) over een schenkbelasting. De stichting wilde die niet betalen en kwam er niet uit met de belastinginspecteur. Die hield zich aan de regel dat een instelling zonder goededoelenstatus, zoals SIW, belasting moet betalen over schenkingen.
Accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton komt voor z'n klanten met het insights platform Sonar, dat inzichten biedt op het gebied van tax, finance, HR, IT en compliance.
De omzet van accountants- en adviesbureau Visser & Visser is in 2019 met 13,9 procent gestegen naar 30,7 miljoen euro.
De meeste bedrijven in Nederland verwachten binnen een jaar herstel van de coronacrisis, maar de onderlinge verschillen zijn groot. Dat constateert Henk Volberda, hoogleraar Strategisch Management en Innovatie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), op basis van onderzoek.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat strenger handhaven op bedrijven die onterecht claimen duurzame producten te verkopen. Ook wil de marktwaakhond dat het aantal duurzaamheidskeurmerken wordt verminderd en de overblijvende keurmerken aan strengere regels binden. Die oproep doet de ACM aan de politiek.
Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) terecht de afdracht van Nederlandse sociale premies eist van chauffeurs die een arbeidscontract hebben met de op Cyprus gevestigde vennootschap AFMB. Het gaat om internationale chauffeurs die in Nederland wonen en werken voor in Nederland gevestigde vervoersondernemingen.
Ierland en Roemenië hebben van de hoogste rechter in de Europese Unie boetes gekregen omdat ze te laks zouden optreden tegen witwassen. Volgens het Europese Hof van Justitie voerden ze Europese wetgeving tegen witwassen en financiering van terrorisme te traag en onvolledig in.
Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief heeft het wetsvoorstel implementatie richtlijn elektronische handel ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel wijzigt onder andere de btw-heffing bij verkoop op afstand binnen de EU.
Het Europees Hof van Justitie heeft het Privacy Shield uit 2016 nietig verklaard, de regeling waarmee de Europese Commissie toestemming geeft voor het doorgeven van persoonsgegevens naar de VS.
Alle aandacht op de EU-top vrijdag in Brussel moet zijn gericht op duurzaam herstel van de coronacrisis in Europa. "Een deal is essentieel. Dit is moment", schrijft EU-president Charles Michel in zijn uitnodigingsbrief aan de 27 regeringsleiders en staatshoofden.
Zeventien bestuurders van beursgenoteerde bedrijven hebben de afgelopen maanden laten weten bereid te zijn een deel van hun salaris in te leveren om zo hun bedrijf door de coronacrisis te loodsen. Dat is een beperkt offer wanneer gekeken wordt naar de verliezen die aandeelhouders moeten slikken, vindt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). In totaal zijn er meer dan honderd beursfondsen op het Damrak.
De Europese Commissie wil actie voor "eerlijke en simpele" belastingen in de EU. Met een pakket maatregelen stelt ze voor de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking op te voeren, selectieve belastingafspraken in lidstaten te beteugelen en meer transparantie te eisen.
De Europese Commissie heeft in 2016 ten onrechte de Ierse regering gelast 13 miljard euro 'achterstallige' belasting van de Amerikaanse techgigant Apple te innen, plus rente. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in een zaak die Ierland en Apple hadden aangespannen. Zij eisten nietigverklaring van het commissiebesluit en dat doet het gerecht nu.
Banken hebben hebben de acceptatiecriteria voor leningen aan ondernemingen in het tweede kwartaal aangescherpt, ondanks een toegenomen vraag naar bedrijfskrediet vanuit het midden- en kleinbedrijf (mkb).
Er is bijna een half miljard euro overgemaakt aan bedrijven die een beroep hebben gedaan op de nieuwe regeling voor loonsubsidie.
De uitspraak wordt rond 11.00 uur verwacht.
De Nederlandse export is door de coronacrisis in mei met bijna 12 procent gekrompen vergeleken met een jaar eerder.
Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête.
De gemiddelde pensioenfondsen hebben voor elke euro aan pensioenverplichting net iets meer dan 90 cent in kas op het moment.
De Big4 zijn ‘op de goede weg’ in het verbeteren van de kwaliteit van hun werkzaamheden, maar ze zijn er nog niet.
66 procent van de Nederlandse respondenten verwacht hun investering volgend jaar te verhogen.
Nederlandse organisaties hebben tweederde van hun bedrijfsprocessen gedigitaliseerd.
Het pensioenstelsel gaat op de schop. Daar is meer dan tien jaar over gepraat. Begin deze maand werd de laatste horde genomen toen het ledenparlement van de FNV het groene licht gaf voor de uitwerking van de plannen.
Nederlandse banken verstrekken nauwelijks coronakredieten aan kleine bedrijven.
Banken mogen extra kosten in rekening brengen aan hun klanten die in het buitenland wonen en die een bankrekening in Nederland hebben.
De weerstand van aandeelhouders tegen het beloningsbeleid voor bestuurders neemt toe.
Er dreigt een flink financieel tekort voor de Kamers van Koophandel. Het gaat volgens een eerste schatting om 70 tot 80 miljoen euro, aldus staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.
HEMA heeft veel meer NOW-subsidie van de overheid gekregen dan nodig. Het warenhuis kreeg een voorschot van 11,4 miljoen euro, maar verwacht daarvan 6 miljoen euro terug te moeten betalen.
Ondernemers hebben vanaf nu meer zekerheid wanneer zij zakendoen met digitale platforms zoals reserverings- en vergelijkingswebsites, online marktplaatsen en appstores.
Veel strandpaviljoens langs de Nederlandse kust zijn hard geraakt door het coronavirus. Terwijl de meeste strandpaviljoens begin maart net klaar waren met de opbouw voor het nieuwe seizoen, moesten ze vanaf 15 maart voor ruim tweeëneenhalve maand noodgedwongen hun deuren sluiten.
‘Heb je je doodsangst overwonnen, is het alle dagen feest, ben vandaag alvast begonnen, voor je het weet ben je er geweest’
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl